Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Osztrák külügyminiszter: Afganisztán nem válhat biztonságpolitikai "fekete lyukká"

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. augusztus 31. 9:56

Afganisztán nem válhat biztonságpolitikai "fekete lyukká" - jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter augusztus 30-án, hétfőn az Afganisztán közép-ázsiai szomszédaival szervezett virtuális konferencia előtt, a Karl Nehammer belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Bécsben.

Schallenberg elmondta, az online konferencián Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán mellett uniós tagállamok - Görögország, Németország és Dánia - képviselői is részt vesznek. Hozzátette, Pakisztánnal és Iránnal már felvették a diplomáciai kapcsolatot, hogy pontosabb képet kapjanak az afganisztáni helyzet következtében kialakult biztonságpolitikai és humanitárius válságról.

A tárcavezető bejelentette, hogy a régiónak szánt, eredetileg hárommilliós támogatást 18 millió euróra emelték és ezt a hozzájárulást határvédelemi és humanitárius célokra akarják fordítani.

Mint mondta: a hétfői konferencia egyik fontos célja volt, hogy Afganisztán közép-ázsiai szomszédaitól megtudják, mely területeken van legnagyobb szükség a segítségre, és ők hogy látják a kialakult afgán politikai helyzetet.

„Gyors cselekvésre van szükség, mert az afgán válság futótűzként elsöpörheti az egész régiót" - összegezte az osztrák álláspontot a külügyminiszter, és egyúttal szorgalmazta a nemzetközi szervezetek, elsősorban az ENSZ határozott és gyors fellépését.

Újságírói kérdésre válaszolva Schallenberg elmondta: még pár tucatnyi osztrák állampolgár, illetve ausztriai tartózkodási engedéllyel rendelkező ember vár arra, hogy kimenekítsék Afganisztánból, akiket valószínűleg szárazföldi útvonalon próbálnak majd kihozni az országból.

Karl Nehammer belügyminiszter kiemelte, hogy a tanácskozásra konkrét javaslatokkal érkezik Ausztria. Cél, hogy a határvédelmi, illetve a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen szerzett tapasztalatok átadásával, a bizalom kiépítésével, a felkínált együttműködéssel és a helyben való segítséggel hozzájáruljanak a térség stabilizálásához.