Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötezer új jármű négy hónap alatt a hadseregnek

Szöveg: Háború Művészete |  2008. július 11. 21:42

Az elmúlt 4 hónapban az amerikai védelmi minisztérium 5000 darab MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) járművet vásárolt. Egy évvel ezelőtt ugyanis az Egyesült Államok arról döntött, hogy 17.700 darab ilyen típusú járművet fog vásárolni az elkövetkező években, hiszen ez nagymértékben növeli a benne utazók túlélési esélyeit.

Legtöbbször az útszéli bombák miatt vesztették életüket a U.S. Army járművekkel közlekedő katonái, akik sokkal nagyobb biztonságban vannak a MRAP-ekben. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az áldozatok száma 65 százalékkal csökkenthető.
2007 végére az útszéli bombatámadások száma 80 százalékkal csökkent, mindez azonban nem jelenti azt, hogy kevesebb megrendelés érkezne a MRAP járművekre.

Az első 5000 darab jármű leszállítása 8 hónapot vett igénybe, a második 5000 darabra pedig már csak négy hónapot kellett várnia az amerikai hadseregnek. Pénzügyi szempontból ugyanakkor igen költséges vállalkozás egy MRAP megvásárlása, hiszen körülbelül ötször annyiba kerül, mint egy páncélozott Hummer vagy teherautó. A 17.700 darab jármű így megközelítőleg 13 milliárd dollár kiadást jelent az amerikaiaknak.

A 7-12 tonnás MRAP járműveket főként Irakban alkalmazzák, ahol igen magas számban támadnak a felkelők útszéli bombákkal. Mihelyt azonban az amerikai erők kivonulnak Irakból, nem lesz már szükség ilyen sok MRAP-re, viszont például Iraknak vagy olyan országoknak, ahol sok a zavargás és a felkelés, igen hasznosak lehetnek ezek a járművek. Az Egyesült Államoknak tehát több lehetősége is lesz a feleslegessé váló MRAP-ek hasznosítására: értékesíthetik őket vagy a magas fenntartási költségek miatt raktárba is küldhetik őket.

CímkékKAIA