Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötödik generációs helikoptert terveznek az oroszok

Szöveg: JETfly |  2010. május 13. 10:58

Az „Oroszország Helikopterei” helikopterépítő holding a napokban jelentette be, hogy egy ötödik generációs harci helikopter fejlesztésén dolgoznak. A holding vezérigazgatója, Andrej Sibitov az új helikopter technikai jellemzőiről nem beszélt, csak annyit jelzett, hogy a cég „aktívan dolgozik az ötödik generációs helikopter tervein”.

Az újgenerációs helikopter tervezése mellett, az „Oroszország Helikopterei" holdinghoz tartozó vállalatok egy távlati, nagysebességű helikopteren is dolgoznak. A munkálatokat a Kamov és a Mil tervezőirodák végzik. Sibitov elmondása szerint jelenleg az előzetes kutatásoknál tartanak. „Jelenleg két aerodinamikai tervet tanulmányoznak – a koaxiálist és a klasszikust", – mondta Sibitov.
Napjainkban a leggyorsabb távlati helikopter, a Sikorsky X-2 típusa, amely a fejlesztők szerint elérheti a 460 km/h-s sebességet, és amelynek első repülésére 2008-ban került sor.

Oroszországban három különböző, nagysebességű helikoptermodellt fejlesztenek ki – egyet a Mil tervezőiroda Mi-X1 néven, míg a Kamov tervezőiroda kettőn dolgozik párhuzamosan Ka-90 és Ka-92 típusjelzéssel. A Ka-90 az előzetes tervek szerint akár a 800 km/h-s sebesség elérésére is képes lesz, köszönhetően a kétáramú sugárhajtóműnek.
2009-ben hozták nyilvánosságra, hogy ezek a programok a szövetségi célprogram részét képezik. Ennek megfelelően az új helikopterek fejlesztésének várható időtartama öt-nyolc év.

1595901910
 

Sikorsky X-2

Címkékhelikopter