Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Otrantói tengeri ütközet hősére emlékeztek

Szöveg: Lányi Adél | Fotó: a szerző felvételei |  2024. május 16. 16:00

A legnagyobb magyar tengeri győzelemként számon tartott, 1917-es III. otrantói ütközetben hősi halált halt Szuborits Róbert császári és királyi korvettkapitányra emlékeztek május 15-én, Budapesten, a Fiumei úti Nemzeti Pantheonban található sírjánál.

20240515_Otrantói_megemlékezés_LA_1

„Feladatunk, hogy a kapcsolatot a haditengerészettel és a haditengerészeti hagyományokkal ápoljuk” – hangsúlyozta a rendezvény szervezője, Bánsági Andor, az Első világháború napról napra című internetes portál főszerkesztője. A történész hozzátette: „sok ember juthatott el különleges tájakra a haditengerészet kötelékében és a magyar vitézek is megmutathatták mire képesek a vizeken.” Beszédében megemlékezett az ütközet jelentőségéről, valamint felidézte Szuborits korvettkapitány életútját.

A császári és királyi haditengerészet legjelentősebb napja volt 1917. május 15. Az antant erők 1915 óta lezárva tartották az Adriai-tenger kijáratát az Otrantói-szorost, így a Monarchia haditengerészete nem tudott kifutni a Földközi-tengerre. Ezen a napon indult el a gyorscirkálók alkotta hadihajó csoport, hogy a tengerzárat feltörje. A tűzpárbajban a vezérhajó, az SMS Novara megsérült és Szuborits Róbert első tiszt hősi halált halt.

A megemlékezésen a Honvédelmi Minisztérium Katonai Örökség Főosztály nevében koszorút helyezett el Bálint Ferenc szakreferens, főmuzeológus. Korábban július 25-ét tartották a hadihajózás napjának, amikoris az első magyar hadihajót, a Mészáros hadigőzöst vízre bocsájtották. 2021-ben született az a döntés, hogy egy jelentősebb évforduló legyen a csapatünnep, ekkor lett május 15-e hivatalosan is a hadihajózás napja.

20240515_Otrantói_megemlékezés_LA_2_