Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötven éve vonultak be helikoptervezető szakra

Szöveg: Magyar Gábor önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. augusztus 31. 9:59

Az ötven évvel ezelőtt, 1972-ben helikoptervezető szakra bevonult katonák találkoztak a napokban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. A találkozón részt vett az alakulat egykori parancsnoka, Lamos Imre nyugállományú dandártábornok is.

Szolnok_egykori_helikoptervezetők (1)

A huszonkét látogató egy kellemes, emlékekkel teli napot töltött el a helikopterbázison. Egyebek mellett megtekintették az alakulat repülőtechnikáit, nem csak a földön, de a levegőben is. Az egykori helikoptervezetők ugyanis egy kiképzési repülés során kipróbálhatták, milyen érzés egy könnyű, többcélú H145M helikopter utasaként, 21. századi körülmények között repülni.

A repülést követően, egy statikus bemutatón megismerhették a típus technikai hátterét, valamint a széleskörű funkcionalitásának eszközeibe is bepillantást nyerhettek.

Szolnok_egykori_helikoptervezetők (3)

Ezt követően újra „felszálltak”: a Mi-17-es helikopter szimulátorának fülkéjébe ültek, ezúttal a botkormány és a pedálok mögé. Az emlékek elevenné váltak és mindenki arcán látszódott, hogy miért is választották hivatásuknak fél évszázaddal ezelőtt a helikoptervezetést.

A délutáni órákban, egy tárlatvezetésen az egykori helikoptervezetők ellátogattak a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba, ahol Magó Károly zászlós – az intézményben kiállított tárgyak között – egy izgalmas előadást tartott nekik a repülés múltjáról.