Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ötven éves a szentendrei Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 26. 7:42

Megalakításának ötvenedik évfordulója alkalmából gyűlt össze Szentendrén, a Görgey laktanya színháztermében a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub június 24-én.

Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub (2)

Az évforduló alkalmából rendezett eseményen - a laktanyában működő alakulatok parancsnokai mellett - Fülöp Zsolt, Szentendre város polgármestere és Magyar Judit alpolgármester, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség, a társ rendvédelmi szervek képviselői, valamint több, a szentendrei szervezettel kapcsolatban álló nyugdíjas klub vezetősége is részt vett.

„A klubot a valaha itt szolgált katonák közötti bajtársi szellem fenntartásának igényével hozták létre azzal a céllal, hogy fenntartsák a Magyar Honvédséghez való kötődésüket, erősítsék a közösségi összetartozás érzését, valamint hogy a nyugdíjba vonult katonáknak tartalmas, közösségépítő elfoglaltságok és hatékony érdekképviseletet nyújtson” – ismertette a Magyar Honvédség parancsnokának köszöntő levelét Ignáth Zsolt alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság törzsfőnöke. Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterének ünnepi gondolatait Kocsi László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztály, Társadalmi Kapcsolatok Osztály, osztályvezetője tolmácsolta.

Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub (4)

A fél évszázados fennállását ünneplő nyugdíjas szervezet vezetője, Horváth Jenőné, ünnepi beszédében felidézte a megalakulás pillanatait, és köszönetet mondott az együttműködő, valamint a szervezet munkáját segítő szervezeteknek. „A szervezést tíz lelkes fiatal nyugdíjas kezdte 1970-ben. Az alapító tagok közül már sajnos csak Győri János nyugállományú alezredest tudhatjuk a 72 főt számláló tagszervezetben. Örömmel tölt el, hogy klubunk immár ötven éve sikeresen veszi az akadályokat, nehézségeket, és töretlen lelkesedéssel, kitartással, illetve jövőbe vetett hittel működik.”

Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub (1)

„Az elmúlt ötven évben, a nyugdíjas klub megalakulásától hat elnök fogta össze a klub munkáját, segítette az itt működő katonai szervezeteket. Pezsgő élettel, korukat meghazudtoló energiával és lelkesedéssel élik mindennapjaikat, tesznek a kultúra ápolásáért, egymás segítéséért” – mondta Bozó Tibor vezérőrnagy, az MH Transzformációs Parancsnokság parancsnoka ünnepi köszöntőjében.

A beszédeket követően a Szentendre város polgármestere, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének Közép- Magyarországi Régiója és a budapesti Balassi Bálint Egyesület által adományozott zászlószalagokat kötötték fel a szervezet zászlajára, majd elismeréseket adtak át. A járvány miatt elmaradt elismerések mellett, a félévszázados fennállás alkalmából a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub részére emléktárgyat adott át - többek között - Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka és Kiss Zoltán alezredes, a Szentendrei Helyőrség Támogató Parancsnokság parancsnoka is.

Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub (9)

A klub nevében Horváth Jenőné elnök köszönte meg az együttműködő szervezetek és alakulatok munkáját ajándéktárgyak átadásával. Az ünnepség alkalmát megragadva, Szabó Tünde őrnagy - az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság képviseletében - hetvenedik és nyolcvanötödik születésnapja alkalmából köszöntötte fel a szervezet két tagját. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora zárta.