Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ouattara erői megölték az egyik hadurat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 29. 7:39

Az új elefántcsontparti elnök erői végeztek a nyugat-afrikai ország egyik legismertebb hadurával, akinek jelentős szerepe volt Abidjan felszabadításában, így Alassane Ouattara tényleges hatalomra jutásában. Az úgynevezett „Láthatatlan Csapattest” vezetőjének életét szerda este oltották ki az Ouattarához hű katonák egy támadás során – közölte április 28-án, csütörtökön a védelmi minisztérium egyik szóvivője. Ibrahim „IB” Coulibaly 1990 és 1993 között az akkor miniszterelnöki posztot betöltő Ouattara testőrségét irányította. Az ismert hadúr 1999-ben, majd 2002-ben is megpróbált erőszakos hatalomátvételt végrehajtani, de nem járt sikerrel.

Az új elnök a tavaly év végi választások nyomán kirobbant, hónapokig tartó összecsapások során kezdetben igyekezett ugyan elhatárolódni a nevében harcoló Coulibalytól, végül aztán mégis elfogadta segítségét a választásokon alulmaradt Laurent Gbagbo eltávolításához. A hadúr azonban Gbagbo legyőzése után – Ouattara felszólítása ellenére – nem volt hajlandó lefegyverezni embereit, potenciális veszélyt jelentve ezzel az új kormány stabilitására.

A védelmi tárca egyik szóvivője, Leon Alla Kouakou az AFP francia hírügynökségnek elmondta, miután az elnök erői szerda délelőtt megpróbálták egy „békéltetési művelet" keretében a lefegyverzés kérdését megoldani, Coulibaly túszul ejtett egy családot. A hadsereg katonái ezután először figyelmeztető lövéseket adtak le, a hadúr azonban támadásba lendült, így nem maradt más hátra, mint belemenni a tűzharcba, amely végül Coulibaly halálával végződött – fejtette ki a szóvivő.

Az incidens Abidjan északi részén, Abobo körzetében történt, és az összecsapásban az Ouattarához hű katonák közül kettő, míg a másik oldalon heten haltak meg.

Alassane Ouattara a La Croix című francia napilapnak a minap adott interjúban elmondta: a múlt év végén kirobbant zavargásokban 3 ezren vesztették életüket. Az ENSZ ennél óvatosabb becslést tett közzé, amely szerint ezerre tehető az elefántcsontparti erőszakhullám halálos áldozatainak a száma.

CímkékENSZ