Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztán áthelyezi atomarzenálját, hogy elrejtse az amerikai felderítés elől

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 6. 22:36

Pakisztán kisteherautókkal áthelyezte atomfegyvereit, hogy elrejtse őket az amerikai felderítés elől, növelve annak kockázatát, hogy iszlamista fegyveresek kezére kerülnek – írta november 4-én, pénteken két amerikai magazin.

A pakisztáni hadsereg az Oszama bin Laden al-Kaida-vezér elleni május elejei amerikai kommandós támadás után döntött így – állítja az Atlantic és a National Journal.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat ellen pakisztáni területen végrehajtott művelet megerősítette Iszlámábád azon félelmét, hogy az amerikaiak egy napon megpróbálják rátenni a kezüket a pakisztáni atomfegyverkészletre, megakadályozandó, hogy az arzenál radikális iszlamisták kezébe kerüljön.

Hálid Kidvai nyugalmazott tábornok, az atomfegyverek biztonságáért felelős hadászati tervezés főosztály vezetője az ország különböző részeibe küldött szét kényes alkatrészeket és berendezéseket. Ahelyett azonban, hogy őrzött gépkocsioszloppal, páncélozott járműveken szállították volna, „az egész városok elpusztítására alkalmas atomfegyvereket kereskedelmi szállításhoz használt kisteherautókkal fuvarozták az ország zsúfolt, veszélyes útjain" – állítja a két amerikai újság.

A Pentagon nem kívánta a hírt kommentálni, de egy magas rangú amerikai katonatiszt pénteken közölte: az Egyesült Államok továbbra is bízik abban, hogy Pakisztán képes szavatolni atomfegyverei biztonságát. „A pakisztáni katonai arzenál biztonságban van, jól őrzik, és jól védik" – mondta újságírók előtt a nevének elhallgatását kérő katonatiszt.

A két magazin szerint a Különleges Műveletek Amerikai Parancsnoksága (JSOC) évek óta készül a tucatnyi pakisztáni atomlétesítmény elleni akcióra, az atombombák hatástalanítására vagy elkobzására arra az esetre, ha a pakisztáni központi kormány elveszítené a hatalmat.

Az Atlantic és a National Journal tudni véli, hogy az amerikai katonákat állítólag nukleáris anyagok észlelésére alkalmas detektorokkal szerelték fel, és az Egyesült Államok keleti partján felépítették a titkos létesítmények mását a gyakorlatozáshoz.