Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztánban ismét lecsaptak a drónok – eddig 300 bevetés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 17. 11:01

Távirányított repülőgépek megöltek Pakisztánban három egyiptomit, akiről a titkosszolgálat október 16-án, vasárnap azt közölte, hogy egy Afganisztánban harcoló csoport tagjai voltak.

A tájékoztatás szerint az egyikük az úgynevezett Hakkani-csoport pénzügyeinek a kezelésében játszott döntő szerepet. A légi csapás még pénteken történt az északnyugati határvidéken. Az egyik drónról kilőtt rakéta Mirámsáhban, Észak-Vazirisztán törzsi terület fővárosában semmisítette meg az egyiptomiak gépkocsiját. Meghalt egy negyedik személy is, de őt még nem azonosították.

Egy nappal korábban egy hasonló akció a Hakkani-csoport egyik katonai vezetőjét ölte meg, aki Kabulban és Délkelet-Afganisztánban hangolta össze a fegyveres támadásokat.

A távirányított csapásmérő repülőgépeket az Egyesült Államok hadereje használja. Bevetésüket 2004 júniusában kezdték, s azóta a londoni oknyomozó újságíró iroda összesítése szerint 300-szor támadtak, és legalább 2318, legfeljebb 2912 emberrel végeztek. Nagy többségük állítólag a lázadó harcosok közé tartozott, de volt köztük 775 civil is, beleértve 173 gyereket. Az adatok bizonytalanságát az akciók titkossága okozza, de az iroda igyekezett szavahihető forrásokat találni, és összevetette ezeket a kiszivárogtatott diplomáciai táviratok tartalmával is – mondta az oknyomozók egyik vezetője, Chris Woods.

Szerinte a bevetéseket irányító amerikai hírszerzés (CIA) 2050 ember megölését ismerte el. Mivel az Egyesült Államok a hagyományos hadviseléstől a titkos akciók felé mozdul el, sürgős szükség van ezek részleteinek a feltárásra – vélekedett.