Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pakisztáni delegáció látogatott hazánkba

Szöveg: MH HTP, MH KGYPDD | Fotó: az alakulatok felvételei |  2023. június 12. 12:27

Június első hetében pakisztáni delegáció tett látogatást hazánkban. A Majid Jahangir HI(M) vezérőrnagy, a pakisztáni Összhaderőnemi Parancsnokság nemzetközi katonai együttműködésért felelős hivatal főigazgatója vezette küldöttséget dr. Sticz László vezérőrnagy, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka fogadta.

pakisztáni delegáció (11)

Magyarországi tartózkodása alatt a delegáció találkozott Bozó Tibor altábornaggyal, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatójával, valamint látogatást tett Szolnokon és Tatán is. A szárazföldi és légierő alakulatokkal, valamint parancsnokokkal történő találkozások és egyeztetések a jövőbeni együttműködés, a közös képzések, a kutatás-fejlesztés témakörei köré épültek.

Szolnok helyőrségben Simon Zsolt ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnok-helyettese fogadta a küldöttséget és tartott előadást a dandár feladatrendszeréről, a technikai fejlesztésekről és az alakulat előtt álló kihívásokról, majd bemutatta a pilótaképzést segítő szimulátor központ működését. Dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság parancsnoka pedig a légierő fejlesztési irányairól beszélt. A delegáció emellett megtekintette a RepTár-Szolnoki Repülőmúzeumot is.

pakisztáni delegáció (5)

A tatai laktanyában tett látogatás során a pakisztáni vendégek betekintést nyerhettek a Magyar Honvédségnél zajló, szárazföldi képességek fejlesztésével kapcsolatos folyamatokba. Tóth István ezredes, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnoka tájékoztatást adott a dandár helyzetéről, az újonnan beszerzett és beszerzésre kerülő haditechnikai eszközökről, és azok rendszerbeállításához és üzemeltetéséhez szükséges kiképzési rendszerről. A program részeként a delegáció tagjai statikus bemutató keretében közelről is szemügyre vehették a lövész, a tüzér, a harckocsizó és a páncéltörő fegyvernem járműveit, fegyvereit.