Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pályaorientáció három napban

Szöveg: Vörös István főhadnagy |  2022. június 19. 10:14

Pályaorientációs napokat tartottak diákoknak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái június 14-16. között.

Pályaorientációs_napok (1)

Június 14-én, kedden, a mosonmagyaróvári Bólyai János Általános Iskolába látogattak el a honvédek, ahol egy interaktív előadás során mutatták be a légvédelmi rakétaezredet, a Mistral légvédelmi rakétarendszert és annak Atlas indítóállványát. Mindezeken túl a tanulók megismerhették a Magyar Honvédség jelenét, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program által megcélzott jövőt, illetve megismerkedhettek a rendszeresített kézi fegyverekkel is.

A következő napon az egyenruhások a győri Szabadhegyi Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános és Gimnáziumban tartottak játékos katonai testnevelés foglalkozást, amelyben aktívan is részt vettek, így szórakoztatva mutatva be a kisdiákoknak a fizikai felkészítés jelentőségét a Magyar Honvédségben. Ezt követően itt is kézi lőfegyverbemutatón ismerkedhettek meg az érdeklődők a honvédek rendszeresített fegyvereivel.

Pályaorientációs_napok (25)

Végül, de nem utolsó sorban a megyei kadétképzés egyik zászlóshajója, a Győri SZC Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum 10. és 11. évfolyamának rendészeti szakos diákjai zárták a pályaorientációs hetet a Pálffy Miklós laktanyában, június 16-án, csütörtökön. Cseszregi János törzszászlós, a Helyőrségtámogató Parancsnokság vezénylőzászlósa fogadta a gyerekeket, figyelmüket felhívva arra, hogy egy igen aktív nap elé néznek. Azonnal meg is felezte a csapatot és a két kötelék párhuzamosan kezdte meg a foglalkozásokat. Az „ideiglenes kiképzők” feszített tempójú és izgalmas feladatsoroknak vetették alá őket. A diákok lőttek, kúsztak-másztak, teherautót toltak, kiszabadították elrabolt bajtársukat, megküzdöttek egy harci ösvénnyel, abroncsot forgattak, súlyt emeltek, rengeteg fekvőtámaszt nyomtak, temérdek guggolást csináltak s még megannyi erőpróbán estek át, de mindezek mellett menetelni, sőt menetdalt énekelni is megtanultak.

Pályaorientációs_napok (10)

A pályaorientációs nap zárásaként a parancsnok nevében Inoka Zoltán főtörzszászlós köszönt el fiataloktól. Az alakulat vezénylőzászlósa kiemelte a katonák fizikai felkészültségének elengedhetetlenségét, hangsúlyozta a honvédelem fontosságát, valamint a vitalitás megőrzésére buzdította a hallgatóságot.

A hasznos tartalommal megtöltött pályaorientációs napok során az érdeklődők és a még bizonytalan, a pályaválasztás útján járó fiatalok kellő információt, ösztönzést és megerősítést kaphatnak arról, hogy a Magyar Honvédség katonájává válni egy kiszámítható életpályát kínáló, perspektivikusan jó döntés. A honvédségről egy társadalmilag megbecsült és értékteremtő intézmény képe tükröződhet vissza, mely garantálja az ország, valamint a lakosság békéjét és biztonságát.