Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncéltörő tüskék

Szöveg: MH Klapka György 1. Páncélosdandár | Fotó: Vasadi Zoltán István, Mészáros Szonja főtörzsőrmester |  2024. március 11. 7:48

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.

Spike_páncéltörő (5)

A korábban használt, szovjet 9M113 Konkursz páncéltörő rakétát leváltó, izraeli gyártású fegyver képességeit tekintve napjaink legmodernebb páncéltörő rakétája. Dupla kumulatív robbanófejjel rendelkezik, emellett több fajta járműre is szerelhető: helikopterre, hadihajóra, szárazföldi harcjárműre.

A Spike (Tüske) LR2 rakéta legnagyobb indítási távolságán belül képes a közvetlenül nem látható, de ismert koordinátájú célok, célpontok megsemmisítésére is. Alapvetően kétfős kezelőszemélyzet elégséges a használatához, rendkívül professzionális és felhasználóbarát digitális rendszerrel rendelkezik. Hadrendbe állítása nagy előrelépést fog jelenteni a Magyar Honvédség páncéltörő képességében.