Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pápától Pákozdig: 175 év – 175 kilométer

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. szeptember 26. 16:44

Pápáról indult és Pákozdon ér véget az a 175 kilométeres gyalogtúra, amelyet a 175 éves Magyar Honvédség előtt tisztelegve hívott életre több szervezettel együtt a HM Parlamenti Államtitkárság Humántámogatási Főosztálya és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ).

DSC_0031 másolat

A négy napos túra ünnepélyes pápai megnyitóján, szeptember 26-án dr. Áldozó Tamás, a város polgármestere és Gadó Imre alezredes, az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese elmondták: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legnagyobb értéke a reguláris Magyar Honvédség megszületése volt és az a tény, hogy hazánk ilyen haderővel küzdhetett meg a szabadságért. Elhangzott: az úgynevezett mozgó nemzetőrség egységeit négy kerületi táborba vonták össze, Szolnokra, Aradra, Vácra és Pápára.

DSC_0009

„Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy innen indul az emléktúra, amellyel a résztvevők a százhetvenöt éves Magyar Honvédség előtt tisztelegnek. Lélekben a gyaloglókkal tart a bázisrepülőtér teljes személyi állománya is” – húzta alá a parancsnokhelyettes. A túra lobogójára zászlószalagot kötött fel többek között Gadó Imre alezredes, Farkas László, a HOSOSZ elnöke és Áldozó Tamás, akik egyben koszorúval rótták le tiszteletüket a hős honvéd szabadságharcosok emlékműve előtt.

A tisztelgő emléktúra többek között a Bakonyon és a Vértesen át haladva szeptember 29-én érkezik meg Pákozdra.