Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Párizsba mennének a géprablók

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. augusztus 27. 10:09

Üzemanyag-feltöltést követeltek szerda hajnalban annak a szudáni repülőgépnek az elrablói, akik az előző nap kerítették hatalmukba a légi járművet, és azzal a líbiai Kufra város katonai repülőtéren szálltak le.

A korábbi beszámolók egy légi kalózról tettek említést, de a követelésről hírt adó JANA líbiai hírügynökség jelentése és a légikikötő vezetése már több eltérítőről számolt be. Az is ismertté vált, hogy a géprablók újabb úti célként Párizst jelölték meg.

Időközben az al-Dzsazíra arab nyelvű műholdas televízió azt jelentette, hogy a géprablók a Szudáni Felszabadítási Mozgalom (SLM) tagjai. Az afrikai ország nyugati részén lévő Dárfúr tartományban dúló polgárháborúban résztvevő SLM azonban cáfolta az értesülést, sőt mélyen elítélte a géprablást.

A géprablók viszont továbbra is azt állítják magukról, hogy Abdel-Váhed Mohammed Núr, az SLM Párizsban élő vezetőjének az emberei.

A Sun Air szudáni légitársaság eltérített belföldi járata körülbelül száz emberrel a fedélzetén Dárfúr Nijála városából indult Kartúmba. A kapitány mintegy 20 perccel a felszállás után közölte a légiirányítókkal, hogy a gépet eltérítették.

A Boeing-737 típusú gép ezt követően Líbiában, a Tripolitól 1350 kilométerre délnyugatra található Kufra kisváros katonai repülőterén szállt le.

A géprablók eredetileg Egyiptomba akarták téríteni a gépet, de a kapitány Kairótól nem kapott leszállási engedélyt, és nem is volt annyi üzemanyaga, amennyi odáig elég lett volna – mondta el a Sun Air igazgatója.

Címkéklőtér