Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Partraszállító hajók Bangladesnek

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2023. március 3. 18:20

Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.

vard7

A jelenlegi hajóállomány meglehetősen vegyes képet mutat mind származási hely, mind műszaki tekintetben. Fő ütőerejét a különböző eredetű (többek között kínai, amerikai, dél-koreai) és korú irányított rakétás fregattok, korvettek, valamint két tengeralattjáró adja, de a bangladesi flotta ezeken kívül számos további, kisebb-nagyobb hadihajóval is rendelkezik, amelyek többsége nem igazán számít már korszerűnek. Ezen kívánnak most változtatni.

A hadihajók tervezésére, építésére és műszaki tanácsadásra specializálódott, ottawai székhelyű, Vard Marine Inc. amely az olasz Fincantieri kanadai leányvállalata, 2022 októberében szerződést írt alá a Khulna Shipyard bangladesi állami hajóépítő vállalattal, egy új típusú, közepes partraszállító hadihajóról (LCT – Landing Craft Tank), amelyet kifejezetten a megrendelő számára, annak igényei szerint alakítanak ki. A szerződés aláírása óta el is kezdődött a többlépcsős program gyakorlati megvalósítása.

Az új hajók alapja a cég egyik korábbi sikeres konstrukciója, a Vard 7 507 típusú 66 méter hosszú partraszállító lesz, amely egyaránt alkalmas katonai egységek, tehergépjárművek, de harckocsik szállítására is. Az eredetinél némileg hosszabb, mintegy 70 méter hosszú hajótest a be- és kirakodás megkönnyítésére elől és hátul egyaránt teherrámpával lesz felszerelve. A tervek szerint az új hajók – egyelőre három egységről van szó – elsősorban a Bengáli-öbölben, a part menti vizeken, Chattogramtól, St. Martinsig és Monglai-ig fognak tevékenykedni.

Bár elsősorban kétéltű műveletek végrehajtására, valamint partraszálló erők, harckocsik, egyéb páncélozott és teherjárművek, készletek célbajuttatására szánják őket, békeidőben másodlagos feladatként humanitárius küldetésekben és katasztrófahelyzetben a segélyszállítmányok, mentőszemélyzet, valamint eszközeik, felszerelésük szállítására is bevethetőek lesznek mind Bangladesben, mind a Bengáli-öböl partja mentén fekvő szomszédos területeken.

Címkékhaditechnika