Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pattanásig feszült a helyzet Teheránban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 16. 6:38

Lövések dördültek el Teheránban az ellenzék tömegtüntetésén, amellyel az elnökválasztáson vesztesnek kihozott Mir Hoszein Muszavi hívei vonultak föl több tízezren vagy akár százezren is – jelentették a hírügynökségek. Szemtanúk szerint egy tüntető meghalt.

Az állami televízió riporterének telefonos bejelentkezése szerint szórványos lövöldözés volt az egyik helyszínen, az Azadi téren, ahonnan az emberek rohanva menekültek el. Az amerikai hírügynökség fotósa egy holttestet és több súlyos sebesültet látott. A halott férfit egy név nélkül nyilatkozó iráni fotós is látta, és képeket is készített arról, ahogy a tüntetők vitték az élettelen testet, amelynek arcát vér borította. A fotós szerint a férfit a homlokán érte lövés egy, a forradalmi gárdához kapcsolódó önkéntes milícia épülete előtt.

A Muszavi-párti tüntetés vége felé három északi városrészből is lövöldözésről adtak hírt a helyi lakosok. Több szemtanú elmondása szerint civil ruhás férfiak nyitottak tüzet a tüntetőkre.

A francia hírügynökség azt jelentette, hogy a felvonulás végén egyesek gyújtogatni kezdtek, autógumikat, szemetet és motorokat borítottak lángba.