Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét gyakorlótéren a debreceni lövészek

Szöveg: Tóthné Ilyés Edit |  2009. június 16. 8:19

A nemrégiben Koszovóból hazatért lövészek a nyár elején már a táborfalvai gyakorlótéren készülnek a következő feladatukra. A négyhetes gyakorlat a nemzeti CREVAL ellenőrzést előzi meg, melyen az 5/1. lövészzászlóalj, mint kijelölt alkalmi harci kötelék hajtja végre a harcászati és lövészeti kiképzést raj és szakasz kötelék szintjéig.

A tűző napon az alföldi gyakorlótéren szinte elviselhetetlen a meleg. A feladatvégrehajtás közben felmerülő nehézségek mellett ezzel az akadállyal is szembetalálják magukat az 5. Bocskai István Lövészdandár katonái. Az 1. lövészzászlóalj századai a gyakorlótéren teljesítik feladataikat, míg a zászlóaljtörzs a harcállásponton a modulelemek bevonásával a törzs összekovácsolását hajtja végre.
Frankó Imre őrnagy, a zászlóalj parancsnokhelyettese elmondta, hogy a kitelepülés június 2-án kezdődött, és június 21-ig tart, és ez idő alatt megkezdik a felkészülést a szeptemberi törzsvezetési gyakorlatra és a század és zászlóalj kötelék lőgyakorlatokra.

Látogatásunkkor éppen lőgyakorlatokat hajtott végre a zászlóalj törzstámogató százada, ám rájuk a fő feladat a kitelepülés elején hárult:

„A gyakorlatot megelőzően a legfontosabb feladat a logisztikai háttér kialakítása volt, amely az előkészítő részleg állományára várt". Kovács Tamás százados, a törzsszázad parancsnoka elmondta, hogy az előkészítés során a logisztikai századdal együttműködve kialakították a bázis mellett a harcálláspontot, valamint a zászlóalj számára a szállás és étkeztetés körülményeit. A személyi állomány egy része a kőépületben, egy része pedig sátortáborban került elhelyezésre, ugyanis ebben az időszakban Táborfalván „telt ház" van, több katonai szervezet is tevékenykedik az alföldi kiképzőbázison.

1595888160
 

A technikai eszközök 3 vasúti szerelvénnyel érkeztek Debrecen helyőrségből Táborfalvára.

A második héten már a lövész századok is kitelepültek Debrecenből, és megkezdték a munkát. A három hetes kiképzés alatt raj és szakasz összekovácsolást hajtanak végre. Ez magába foglalja a raj és szakasz éles lőgyakorlatot, emellett az aknavető szakasz iskola lőgyakorlatokat, a századok támogató szakaszai pedig páncéltörő lövészetet hajtanak végre.
Ottlétünkkor egy erdős területen találtuk meg a 3. századot, ahol Pogácsás Krisztián főhadnagy, a század parancsnoka éppen egy rajtaütést gyakorolt alegységével. A lövészárokban rejtőzködő „ellenállókat" fegyverezték le a honvédek, majd a mozzanat keretein belül a katonák a sebesültek átvizsgálását végezték el. A 3. század ezen a napon ért végére annak a három napos feladatának, mely során folyamatosan kint tartózkodtak a gyakorlóövezetben, és különböző megbízásokat kellett teljesíteniük. A századparancsnoktól megtudtuk, hogy a katonák a mostoha körülmények és a fáradtság dacára a feléjük támasztott elvárásokat maximálisan teljesítették.

1595888161
 

„A zászlóalj idén márciusban fejezte be a koszovói Peè térségében végrehajtott békemissziós szolgálatát. A szabadságoltatás után ez a kitelepülés segíti elő a zászlóalj összekovácsolását a századok és a törzs szintjén egyaránt. Az alegység részéről ez azért is lényeges, mert idén ősszel kerül sor a nemzeti CREVAL ellenőrzésre, mely során meggyőződnek róla, hogy a NATO-nak felajánlott erő képes ellátni feladatait hazai és külföldi területen egyaránt.

Az okmányok ellenőrzése mellett vizsgálják a személyi és technikai feltételek meglétét, majd a kitelepülés során egy előre nem ismert feladatot kell megoldania az alegységnek. Az ellenőrzési rendszer következő állomása a nemzetközi CREVAL ellenőrzés lesz, melyre előreláthatólag 2010-ben kerül sor." – összegezte a gyakorlat fő célját Frankó Imre őrnagy.

E hét végén a zászlóalj visszatelepül Debrecenbe, és az állomány nyári szabadságoltatása után tovább folytatja a felkészülést az őszi CREVAL-ra.

fotó: a szerző felvételei