Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a repülőnapok szezonja

Szöveg: mh59.hu/honvedelem.hu |  2009. június 16. 8:29

Itt a nyár és a jó idővel együtt eljött a nyíltnapok, repülőnapok időszaka is. Bár az idei évben Kecskeméten elmarad a repülőnap, azonban az alakulat igyekszik minél több külföldi meghívásnak eleget tenni, hiszen a megjelenés a kölcsönösségen alapszik, és ugyebár jövőre Magyarországon is lesz repülőnap …

Az első részvételre a németországi Wittmundban került sor. Az itt települő alakulat ez évben ünnepli „névadásának" félévszázados évfordulóját, amit igyekeztek úgy a maguk, mint a látogatók számára emlékezetessé tenni.

A bázist egy kétüléses – MiG-29UB – vadászrepülőgép képviselte, fedélzetén Kovács Viktor őrnaggyal és Kocsis Csaba főhadnaggyal. A ki- és hazatelepülés során a távolság miatt a repülőgépnek üzemanyag felvétel céljából le kellett szállnia. Erre a legmegfelelőbb a csehországi Èáslav repülőtere volt, ahol a MiG-29-es, valamint a műszaki állományt és a kiszolgáló eszközöket szállító An-26-os rövid pihenőt tartott.

A kitelepülő gépek és személyzetek június 5-én érkeztek meg Wittmundba, majd az összes gép leszállása után, „bezárták" a repülőteret. A nap további részében az alakulat nyugdíjasai, valamint a fotósok (spotterek) vették birtokukba a kiállítási területet. A látogatók közül többen különleges járművekkel ‑ háromkerekű motorkerékpárokkal ‑ úgynevezett trike-okkal érkeztek a repülőtérre.

 

A szombati nap a közönségé volt. Megnyíltak a repülőtér kapui, és érkeztek is a látogatók szépszámmal. A szervezők szerint a vártnál nagyobb volt az érdeklődés annak ellenére, hogy dinamikus bemutató nem szerepelt a programban.

A statikus soron a két magyar gép – MiG-29UB és An-26 – mellett felsorakozott többek között a spanyol és svájci F-18, az olasz AMX, a német Tornado és Eurofighter, a belga F-16, a cseh Gripen, valamint több vitorlázó-és légcsavaros gép. Nem hiányozhattak a házigazdák F-4-esei sem, amelyek között található volt egy, erre az alakalomra speciális festéssel ellátott gép is.

 

A múlt szerelmesei sem maradtak látnivaló nélkül, hiszen az alakulat őriz egy-egy példányt korábbi típusaiból, így a Me-109 és Startfighter repülőgépekből is.
A házigazdák jó szervezéssel, a meghívottaik kifogástalan ellátásával, tették kellemessé és emlékezetessé ezt az évfordulót mindazok számára, akik akár mint résztvevők, akár mint látogatók kilátogattak a wittmundi bázisra.