Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pearl Harbor emlékezete

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: archív (illusztráció) |  2022. december 8. 14:10

Az Egyesült Államokban a Pearl Harbor elleni légitámadás 81. évfordulójára emlékeznek szerdán, Hawaii szigetén katonai felvonulással idézik fel a 2403 halálos áldozattal járó tragédiát.

Joe Biden amerikai elnök az emléknapra kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet: az évforduló hatásos emlékeztető arra, hogy „ez az ország képes elérni nagyszerű győzelmeket a sötét pillanatokon felülkerekedve”.

„Semmi nem haladhatja meg a képességeinket – nem törünk meg, soha nem adjuk fel, és soha nem hátrálunk meg” – fogalmazott az elnök.

Az Egyesült Államokban törvény rendelkezik arról, hogy minden évfordulón meg kell emlékezni a Pearl Harborban állomásozó amerikai flotta elleni japán légitámadásról. A megemlékezés csúcspontja hagyományosan a Hawaii szigetén, Waikikin rendezett eseménysorozat, amelyre idén három, még életben lévő túlélőt is vártak, a 102 éves veterán Ira „Ike” Schabet, valamint a hasonló életkorban járó Marian Wynnt és Marian Sousát.

1941. december 7-én a reggeli órákban a japán birodalmi légierő támadást intézett a Hawaii szigetén állomásozó amerikai haditengerészeti támaszpont ellen, ebben 2403 ember életét vesztette, és az amerikai haditengerészet súlyos anyagi veszteségeket szenvedett. Az Egyesült Államok elnök, Franklin D. Roosevelt a következő napon hadüzenet elfogadását kezdeményezte a kongresszusnál Japán ellen, amivel az Egyesült Államok is belépett a második világháborúba.