Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pearl Harbor : tömegsírból turisztikai célpont

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: internet |  2021. április 11. 13:32

Egy békésnek látszó vasárnap reggelen Japán hatalmas légicsapást mért a csendes-óceáni amerikai flottára Pearl Harbornál: 1941. december 7-én közel kétezer-ötszáz amerikai katona vesztette életét és mintegy ezerkétszázan sebesültek meg a támadás során. Az amerikai történelem egyik legmeghatározóbb pillanatát idéző helyszín mára már az Oahu-sziget legnagyobb turisztikai látványossága.

Pearl Harbor_1

Történelmi áttekintés

„Niitaka jama nobore!” (magyarul: mászd meg Niitaka-hegyét) – adta ki a parancsot 1941. december 7-én, röviddel éjfél után Jamamoto Iszoroku tengernagy. A már tizenegy napja kihajózó hat japán anyahajón négyszáznyolc vadászgép várta, hogy magasba emelkedhessen.

Az amerikai hadvezetés az egyre sokasodó figyelmeztető jelek ellenére sem rendelt el készültséget a támaszponton, ráadásul hétvégén lazult a fegyelem, közben pedig minden hajó visszatért a bázisra. A flotta főparancsnoka a támadás idején éppen golfozott, a radarképernyőn a bázis felé tartó azonosítatlan jeleket észlelő tiszt nem hitte el, hogy azok japán repülőgépek lehetnek. Bizonyos feltételezések szerint a már várt B-17-es köteléknek hitte az intő jeleket.

A gyanútlan és teljesen elővigyázatlan amerikaiak hatalmas árat fizettek: a merész és kockázatos tokiói terv sikerrel járt. A Csendes-óceán közepén fekvő Hawaii-szigeteken lévő katonai támaszpont fölé száznyolcvanhárom ellenséges gép száll, amelyet néhány perccel később újabb százhetvenegy vadászgép váltott fel. Pearl Harbor fölött elsötétült az ég.

Pear Harbor_2

Mire a füstfelhők eloszlottak az amerikai veszteség elkezdett kirajzolódni: közel kétezer-ötszáz amerikai katona vesztette életét és ezerháromszáz sérültet számoltak össze. Minden csatahajót támadás ért, kettő közülük elsüllyedt, közel háromszáz repülőgép semmisült meg. Míg a japánoknak jóval szerényebb volt a veszteségük: huszonkilenc repülő, négy tengeralattjáró és hatvannégy élet.

A Nagumo Csúicsi tengernagy vezette japán flotta végül nem indította el a támadás harmadik hullámát, így a kikötő infrastruktúrája és üzemanyag-tárolói épen maradtak.

A „Gyalázat napja” után Franklin D. Roosevelt elnök hadat üzent Japánnak, az Egyesült Államok belépése után megnyílt a második világháború új frontja a Csendes-óceánon. Az amerikaiak 1945. augusztus elején két atombombát dobtak le japán városokra, Hirosimára és Nagaszakira. Néhány nappal később Hirohito császár bejelentette, hogy leteszik a fegyvert.

Hirosima_3.

Pearl Harbour napjainkban

A rajtaütés borús emlékeit ébren tartó, több helyszínből álló múzeum Hawaii egyik legnagyobb és legnépszerűbb turisztikai célpontja, évente több mint 1,5 millió látogatóval. Itt található az USS Arizona Memorial, a Missouri csatahajó, a USS Bowfin Submarine múzeum és park, valamint a Csendes-óceáni Repülési Múzeum-Pearl Harbor.

USS Arizona Memorial

Az USS Arizona Memorial látogatóközpont a Battleship USS Arizona elsüllyedt hajótestére épült fel.

A fehér, lebegő épület, körülbelül kétszáz méter hosszú. A látogatók itt ismerkedhetnek meg a légitámadás elborzasztó történetével, majd kegyeletüket is leróhatják az emlékmű végén elhelyezett márványtáblánál, melyre az ismert áldozatok nevét vésték fel.

USS-Arizona-Memorial_4

USS Missouri csatahajó

Nem sokkal messzebb az USS Missouri csatahajót láthatjuk, amit 1944 elején bocsátottak először vízre, ez év nyarán állt hadrendbe is. A hajó nem véletlenül kapta a „Big Mo” és a „Mighty Mo” (Hatalmas Mo) becenevet: fegyverarzenálja, hatalmas méretei, technikai és teljesítmény adatai mai napig ámulatba ejtik az embert.

USS Missouri csatahajó_1

A csatahajó a Csendes-óceánon harcolt a japánok ellen, 1945 tavaszán pedig részt vett Okinava ágyúzásában is. A Lowa-osztály egyik hajóját a háború után kiképzési és egyéb célokra használták: eközben a hajó zátonyra futott, komoly sérülésekkel sikerült csak levontatni. A javítások nyoma ma is jól látható. 1984-ben építették át, ezt követően, a kilencvenes évek elején még az öbölháborúban is részt vett, majd kivonták a szolgálatból.

Érdekesség, hogy a fedélzetén írták alá a japán kapitulációs okmányt is, így nem csoda, hogy a hatalmas múzeum komplexum részét képezi a csatahajó is, amit 1998-ban vittek Pearl Harborba. Fedélzetén naponta két túra közül választhatnak a turisták: az egyik körúton a csatahajó történetét ismerhetik meg a látogatók, míg a másik turnusban beléphetnek a motortérbe, feltérképezhetik a hajó belsejét, megismerhetik működési rendszerét.

Missouri_2

USS Bowfin Tengeralattjáró Múzeum és Park

Az USS Bowfin tengeralattjárót a második világháború alatt építették, helyreállítását egy magánszervezetnek és tagjainak köszönheti. A múzeum és park a csendes-óceáni flották hajóira emlékeztet nap, mint nap és azokra a matrózokra, katonákra, akik a háború alatt a hajótestekkel süllyedtek mélybe.

USS_Bowfin_Submarine_Museum_5

A Bowfin fedélzetén tárlatvezetők segítségével ismerhetik meg az érdeklődők a hajó szerkezetét, berendezéseit, míg a parancsnoki toronyból 360 fokos kilátás tárul a látogatók elé Pearl Harborról. Számos fénykép és más emlékmű illusztrálja a tengeralattjáró fedélzeti életét, a gyűjtemény részét képezi a második világháborús japán öngyilkos torpedó is, és különféle történelmi tengeralattjárók tornya.

Uss-Bowfin-5_3

Pearl Harbor Repülési Múzeum

A Csendes-óceáni Repülési Múzeum - Pearl Harbor 2006. december 7-én nyílt meg a nyilvánosság számára a támadás hatvanötödik évfordulóján. A kiállítás magába foglalja a korhű fotókat és tárgyakat, személyes történetek mesél el, míg a támadásról és a második világháborúról készített felvételekkel még közelebb hozza a látogatókat az amerikai történelem egyik legmeghatározóbb eseményéhez.

Aviation-museum_6

A busszal elérhető hangárokban bemutatják a háborúban alkalmazott repülőgépeket: a légi járművek között fellelhetünk olyat is, ami azóta is érintetlen állapotban van, míg találkozhatunk olyan kincsekkel is, amik őrzik magukon a fegyveres konfliktus soha be nem gyógyuló sebeit.

Pearl Harbor Repülési Múzeum_6_2