Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pengeélen - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. július 14. 14:09

Az Európai Védelmi Ügynökség égisze alatt rendezték meg a Fire Blade 2022 többnemzeti, helikopterharcászati gyakorlatot, amelyen a Magyar Honvédség repülőeszközei, illetve katonái mellett Ausztria, Belgium, Szlovákia, valamint Szlovénia haderejének légi járművei és személyzetei vettek részt, más államok – köztük Franciaország és Olaszország – pedig megfigyelőket delegáltak a háromhetes rendezvényre.

MH_2022_7_borito

Hazánk 2012-ben csatlakozott a helikoptergyakorlat-programhoz és ezzel egy időben vállaltuk a „Blade” elnevezésű kiképzési rendezvények befogadását. A mostani Fire Blade (Tűzpenge) gyakorlat a 2017-es után a második hazai rendezésű esemény volt, amelyen összesen húsz helikopter, öt merevszárnyú repülőgép és közel ezer közreműködő sorakozott fel. A többnemzeti erőpróbán a Magyar Honvédséget egyebek mellett az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH Pápa Bázisrepülőtér, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred állománya képviselte, mellettük pedig ott voltak a Terrorelhárítási Központ specialistái is.

A Fire Blade 2022 lehetőséget teremtett a résztvevő nemzetek helikopterszemélyzetei, valamint a különböző légi és szárazföldi egységek közötti együttműködésre, valamint a közös harcászati műveletek végrehajtására. Mindezeket valósághű és kihívást jelentő környezetben, gyors döntéshozatalt megkövetelő szituációkban, nappal és éjszaka egyaránt gyakorolhatták a résztvevők.

További részletek a Magyar Honvéd magazin július 15-én megjelenő számában!