Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pénzt spórolhat a honvédségnek az MH Légijármű Javítóüzem

Szöveg: Gyuris Szilvia |  2009. július 3. 9:39

A kecskeméti Légijármű Javítóüzemnél az MH Összhaderőnemi Parancsnokság haditechnikai főnöke tartott értekezletet. A megbeszélés egyik fő eleme az üzem képességeinek bemutatása volt, melyet elméleti és gyakorlati foglalkozás keretében mutattak be a Magyar Honvédség alakulatai képviselőinek.

Az üzem alaprendeltetéséből adódóan a repülőcsapatok részére biztosít műszaki támogatást, de a magas fokú szakmai felkészültség, a sokoldalú képességek a szárazföldi csapatok részére is lehetőséget nyújtanak működési feltételeik biztosításához. A kihelyezett értekezlet egyik fő pontjaként emelték ki és mutatták be ezeket a képességeket. Az üzem a MH ÖHP alárendelt alakulatainak haditechnikai eszközeihez, berendezéséihez metrológiai és nyomástartó edényekkel kapcsolatos, jelentős anyagi forrásokat, megtakarító feladatokat tud ellátni.

Az előadás után üzembejárásra került sor, ahol az alakulat szakemberei gyakorlatban is bemutatták azokat a képességeket, melyekkel a MH Légijármű Javítóüzem és a Magyar Honvédség alakulatai összehangolt munkában gördülékenyebben dolgozhatnak együtt a jövőben. Fontos kiemelni, hogy közös munka eddig is folyt, de az üzem képes esetleges kapacitás növelésre ezzel nemcsak pénzt, de időt is spórolva mind az alakulatoknak mind a Magyar Honvédségnek.
Ezekkel a képességekkel biztosítják a harcjárművek és műszaki gépek indító és automata tűzoltó rendszer palackjainak és egyéb nyomástartó edényeinek javítását, felújítását és időszakos vizsgálatát.

Bemutatásra került az üzem Kalibráló és Vizsgáló laboratóriuma, a Működést Támogató Osztály Repülést kiszolgáló részleg karbantartó műhelye.

A nyomástartó edények (oxigén, nitrogén, levegő), fedélzeti- és földi tűzoltópalackok, búvárpalackok biztonság-technikai ellenőrzése, töltése akkreditált laboratóriumban (szükség szerint harctéri körülmények között is) történik, valamint végezhetnek roncsolásmentes anyagvizsgálatokat akár harctéri viszonyok között is. Az alakulatok ez irányú kiszolgálására az üzem állománya szolgálatkészen néz előre.

A képességek közé tartozik hidraulika, – kenőanyag és üzemanyag rendszerek finom tisztító szűrőinek ultrahangos mosása és hermetikussági vizsgálata is. Kenőanyag rendszerek olajmintáinak analizálása fémkopadék szempontjából; hajlékony tömlők és merev csövek gyártása, nyomáspróbája; fedélzeti tűzoltó palackok oltóközeggel történő zárt rendszerű töltése.
Az Üzemnek akkreditálva van általános és speciális mérő és ellenőrző berendezések, komplexumok kalibrálására, javítására – akkreditált kalibráló laboratóriumban -, illetve mobil laboratóriummal külső területen is.

 

Fotó: Antal János