Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Petreus: Irán szítja az erőszakot Irakban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 9. 8:57

Irakban a biztonsági helyzet “jelentősen, de egyenetlenül” javult, és továbbra is törékeny – számolt be kedden a washingtoni szenátusban David Petraeus tábornok, az expedíciós erők parancsnoka. A tábornok a bizottsági meghallgatáson azt javasolta, hogy halasszák el 45 nappal az amerikai katonaság kivonását.

Petraeus szerint Irán szerepe romboló hatású, ő szítja az erőszakot Irakban, és hosszú távon is fenyegetést jelent befolyása az iraki síita milíciákra. A négycsillagos tábornok egy kongresszusi meghallgatáson azt javasolta: júliustól kezdődjön egy 45 napos konszolidációs és értékelési időszak, amely alatt el lehet majd dönteni, hogy mikor folytatódhat a csapatkivonás.

Petraeus, – aki legutóbb tavaly szeptemberben számolt be a Capitoliumban Ryan Crocker bagdadi nagykövettel közösen az iraki helyzetről – úgy értékelte: a biztonsági helyzet az utóbbi hónapokban javult, de továbbra is törékeny, és az eredmények megfordíthatók. Azt mondta, hogy Irán támogatást nyújt a felkelőknek, és a túl gyors csapatkivonás veszélyeztetné a biztonsági téren elért haladást.

Címkékexpedíció