Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Páncélozott Rókák indulnak Afganisztánba

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 9. 9:10

A Rheinmetall cég átadta az első modernizált Fuchs (Róka) típusú páncélozott szállító járművet, amelyet megerősített védelemmel láttak el az akna-, valamint házi készítésű robbanóeszközök által okozott támadásokkal szemben.

A Bundeswehr sürgősséggel rendelte meg 21 darab Fuchs BTR modernizációját, amelyek a felújítást követően Afganisztánban, a német kontingens állományában fognak tevékenykedni. A fennmaradó 20 BTR-t az előzetes tervek alapján 2008 júniusában fogja átvenni a német hadsereg.

A Fuchs harcjárművet a 70-es évek végén fejlesztették ki. A sorozatgyártás kezdetétől több mint 1000 páncélozott harcjármű került a német hadsereg állományába. A Fuchs alapjain többek között atom-, biológiai és kémiai (NBC) felderítő járművet éppen úgy kifejlesztettek, mint rádióelektronikai harc- és felderítő, valamint parancsnoki és egészségügyi járműveket.

Korábban már sor került 124 darab Fuchs modernizációjára, amelynek keretében a járművek megerősített páncélvédelmet kaptak a könnyű- és lőfegyverekkel, valamint repeszhatással szemben.