Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A japánok megszüntetnék a békealkotmányt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 9. 9:14

A japánok hozzávetőleg egyharmada szerint meg kellene változtatni azt a cikkelyt az ország alkotmányában, amelynek értelmében a távol-keleti szigetország csak önvédelmi célokra tarthat fenn hadsereget, és nem alkalmazhat erőt nemzetközi viták rendezésére – tűnik ki egy közvélemény-kutatás kedden nyilvánosságra hozott eredményeiből.

Az 1700 fős mintán, március 15-16-án végzett reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 31 százaléka pártolta azt a gondolatot, hogy meg kellene változtatni az 1947-ben elfogadott alaptörvény e pacifista cikkét.

A megkérdezettek 36 százaléka a szóban forgó cikk szélesebb körű értelmezésének híve.

Szerintük nem kell kiiktatni az alkotmányból ezt a cikkelyt, de olyan értelmezésére van szükség, amely lehetővé tenné az ország számára, hogy részt vegyen nemzetközi katonai akciókban.

Az értelmezés bizonyos mérvű kibővítése voltaképpen már meg is történt, amikor korábbi japán kormányok nem harcoló katonai alakulatokat küldtek Irakba az ottani újjáépítés segítésére, hiszen a “békealkotmány" – szó szerinti értelmezésben – tiltja japán katonák külföldre küldését.