Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel készül az Orosz Légierő

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. április 9. 9:33

Az Orosz Légierő parancsnoka, Alekszander Zeli vezérezredes személyesen, egy Szu–27 pilótakabinjában ülve ellenőrizte a május 9-ei, győzelem napi parádéra készülő Orosz Lovagok bemutatókötelék felkészültségét.

Az ellenőrzéssel egybekötött gyakorlásra a tegnapi napon (2007. 04. 07.) került sor az Alabino felvonulási tér légterében. Igor Szadofjev, az Orosz Légierő parancsnokhelyettese sikeresnek értékelte a gyakorlást.

Egy kirívó hibát vétettek – mondta Szadofjev –, mégpedig akkor, amikor egy helikopterkötelék a „CS" időnél 1 perc 40 másodperccel korábban repült a megadott pontra. Mindezek ellenére a repülőgépek személyzete betartotta a megadott tér- és távközöket.

A győzelem napi parádén a repülőalakulatok képviseletében 32 repülőeszköz fog részt venni. A légi parádét egy négy, Mi–8 típusú helikopterből álló kötelék fogja nyitni. A forgószárnyasok után a világ egyik legnagyobb szállítógépe, az An–124 Ruszlan szállító repülőgép érkezik, amelyet két Szu–27 típusú vadászrepülőgép kísér. A Ruszlant a Tu–160 stratégiai rakétahordozó követi, két MiG–31 típusú vadászrepülőgép kíséretében, majd egy Il–78 tankergép és egy Tu–95MS stratégiai bombázó érkezik a tér légterébe.

A légi parádét kilenc vadászrepülőgép – Szu–27 és MiG–29 típusok ‑, a Fecskék és az Orosz Lovagok bemutatókötelékek zárják. A repülőeszközök a Vörös tér felett 300 méteres magasságban fognak áthúzni.

Igor Szadofjev elmondta, hogy előzetesen hét gyakorlatot terveztek, amelyet szükség esetén további négy közös gyakorlással is kiegészítenek. A főpróbára május 5-én kerül sor.