Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Olasz vadászgépek fogták el az ukrán utasszállítót

Szöveg: JETfly Magazin |  2008. április 9. 10:07

Április 7-én kora délután éles riasztásra került sor az olasz légierő F-16-os típusú készültségi vadászgépei számára. A parancs a Cervia bázison állomásozó, készenlétben álló, felfegyverzett gépeknek érkezett. A helyi idő szerint 13.55-kor felszálló harci gépek riadóztatására azért volt szükség, mivel a légiirányító központ engedélye nélkül lépett be a légtérbe egy ukrán Tu-134-es utasszállító repülőgép.

Az ismeretlen gép nem kért útvonalengedélyt és nem is igazolta magát. Ilyen esetekben azonnal reagálnia kell a légvédelemnek, hiszen akár terrorcselekményről is szó lehet…

Miután az 5-ik vadászrepülő ezred 23-ik századába tartozó Fighting Falcon géppár sikeresen elfogta az engedély nélkül kószáló gépet, a pilóták azonosították és saját rádiójuk segítségével kapcsolatba léptek az ukrán személyzettel. Az utasszállítót végül gond nélkül elkísérték a célrepülőtérig.

Jelenleg még a lízingelt F-16-osok látják el a készültségi szolgálatot, októbertől azonban már a vadonatúj Eurofighter Typhoon gépek teljesítik majd a hasonló feladatokat.