Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadihajók nyújtottak segítséget Libériának

Szöveg: Háború Művészete |  2008. április 9. 10:38

Az amerikai haditengerészet (US Navy) Tengeri Szállítási Parancsnokságának hajói a napokban érkeztek meg Monrovia (Libéria) partjaihoz. A hajók fontos, humanitárius segítségnyújtási akcióban vesznek részt az amerikai tengerészgyalogság kijelölt egységeivel közösen.

Bevetésre került a gyors szállítási feladatokra optimalizált, futurisztikus kialakítású HSV-2 Swift is.

Az amerikai haditengerészet MPSRON 1 századában (Maritime Prepositioning Ship Squadron) szolgálatot teljesítő USNS 2nd Lt. John P. Bobo (T-AK 3008) és a USNS LCPL Roy M. Wheat (T-AK 3016) szállítóhajók fő feladata, hogy katonai felszereléseket és humanitárius segítségnyújtáshoz szükséges anyagokat szállítsanak.

A márciusi hadgyakorlat során, Monrovia partjainál találkozott a Bobo és a Wheat a USS Fort McHenry (LSD 43) illetve a HSV-2 Swift nevű egységekkel. Előbbi két hajó legénysége fogja összeállítani a MPSRON század új szállítórendszerét (INLS – Improved Navy Lighterage System), ami lehetővé teszi a szállítmány gyorsabb kirakodását és partraszállítását. Ez különösen akkor hasznos mikor a hagyományos kikötő adottságai nem teszik ezt lehetővé.

Az INLS rendszer segítségével rakodják ki a hajók szállítmányát (teherautókat, felszereléseket és humanitárius segélyeket), amit aztán a nagy sebességű Swift szállít Monroviába. Nagy segítséget jelent ez a libériai iskoláknak és egészségügyi központoknak.