Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikaiak oktatják a magyar katonákat

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. április 9. 13:12

Míg két hete még Németországban, addig április 7-től 30 fő részvételével a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában vezet tanfolyamot az a két amerikai oktató, akik azért érkeztek hazánkba, hogy az Irakban, Afganisztánban, Dél- Amerikában és Afrikában szerzett tapasztalataikat tananyagba építve átadják a Magyar Honvédség tiszthelyettes állományának.

A több éves együttműködés 1996-ra vezethető vissza, amikor is az Amerikai Egyesült Államok hadserege által szervezett Nemzetközi Katonai Kiképzés és Képzési programban lehetőség nyílt arra, hogy – bár kevés számban – magyar tisztek, katonai vezetők is részt vehessenek. 2001 óta a tiszti állomány mellett a tiszthelyettesek számára is alkalmat teremtettek a képzéseken való részvételre. Mivel az érdeklődők száma évről-évre emelkedett, többekben megfogalmazódott az a kérdés: mi lenne ha nem egy-két katona utazna a határon túlra, hanem az amerikai oktatók jönnének Magyarországra azért, hogy tanfolyamaikon minél nagyobb számban részt tudjanak venni a magyar katonák.

A hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában április 7-től, két héten át 30 fő részvételével zajlik az oktatás az amerikai tiszthelyettesi iskola által alkalmazott tematikák és szabályzatok alkalmazásával, amiket egytől- egyig az intézmény biztosított, s azokat a képzés végén meg is kapják a hallgatók. Annak ellenére, hogy a tanfolyamot minimális költségből sikerült megszervezni, az oktatás igen magas szinten zajl

1595875220
ik. A két hét kiváló lehetőséget kínál arra is, hogy a résztvevők a katonai ismeretek mellett, az angol katonai- szakmai nyelvet is elsajátítsák.

A tanfolyamokon elhangzottakat a Magyar Honvédségen belül a későbbiekben kamatoztatni szeretnék, oly módon, hogy a képzésen résztvevő tiszthelyettesek a jövőben angol és magyar nyelven egyaránt tovább tudják adni a hallottakat. A hónap elején induló tanfolyamon a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár tiszthelyettesi állománya mellett az Összhaderőnemi Parancsnokság képviselői és a Tiszthelyettesi Iskola két oktatója is részt vesz azért, hogy a hallottakat az intézmény tananyagába be tudják építeni.

Zsótér János főtörzszászlós, az Összhaderőnemi Parancsnokság vezénylőzászlósa elmondta, a két hét során elsősorban a zászlóalj szintű törzsben tevékenykedő tiszthelyettesek munkájára fókuszálnak. A résztvevők egyebek mellett megismerhetik a NATO-ban alkalmazott különböző jelzéseket, rövidítéseket, megtanulhatják a döntéshozatali rendszer felépítését, térképek jelölését és rajzolását. A képzés célja az is, hogy – valós helyzetekben – a különböző szekciók között kialakuljon az együttműködés, mint például a személyügyi, hadműveleti és logisztikai részlegek között.

A második hét végén záróprogramként számítógéppel támogatott vizsgafeladat kerül végrehajtásra, majd valamennyi résztvevő oklevelet vehet át, bizonyítva a tanfolyam sikeres elvégzését.
Mivel a tanfolyamra 2-szer többen jelentkeztek a megadott létszámánál, így a tervek között szerepel a képzés évenkénti megismétlése.