Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phantom Eye-nak hívják a Boeing új drónját

Szöveg: Háború Művészete |  2010. március 11. 6:47

A Boeing amerikai repülőgépgyártó vállalat megkezdte hidrogén üzemanyaggal működő pilóta nélküli repülőgépe első prototípusának összeszerelését. Az új drón a St. Louis-ban található Boeing Phantom Works és a kenti központú Unmanned Airborne Systems közreműködésével készül.

A gépnek, amely a Phantom Eye nevet kapta, a tervek szerint 2011 elején kell levegőbe emelkednie.

A projekt érdekessége, hogy az belső finanszírozású – a Boeing állja a költségeket – annak érdekében, hogy lépést tudjon tartani a cég a pilóta nélküli repülőgép piacon jelenleg „uralkodó" Northrop Grumman és General Atomics cégekkel. A hajtómű fejlesztését a Boeing végzi a Mahle Powertrain és a Ford cégekkel, mint technikai partnerekkel.

Az új pilóta nélküli repülőgépnél a Ford vállalat egy 2,3 literes, hidrogénnel működő motorját fogják alkalmazni. Az UAV képes lesz repülési feladatok végrehajtására nagymagasságban, és akár négy napon keresztül, folyamatosan tud a levegőben őrjáratozni.

A Phantom Eye-t a lopakodó technológia felhasználásával készítik, hogy csökkentsék a felderítés lehetőségét.

A Phantom Eye fesztávolsága az előzetes információk szerint 45,7 m, és mintegy 200 kg hasznos teher hordozására lesz képes. Csúcsmagassága elérheti a 20 km-t, azonban pontos technikai jellemzők nem kerültek még nyilvánosságra.

A Phantom Eye mellett a Boeing dolgozik egy másik pilóta nélküli repülőgépen is, a Phantom Ray-en. A típus első repülésére 2010 végén kerülhet sor. Pontos technikai adatokat erről a gépről sem hoztak ezidáig nyilvánosságra. Információk szerint külső megjelenésében hasonlítani fog az X-47B típusú, hajófedélzeti UAV-ra, amit a Northrop Grumman fejleszt. Az X-47B elődjének, az X-45A fejlesztésével korábban a Boeing foglalkozott.