Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Platinum Wolf gyakorlat – véget ért a felkészítés

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. június 1. 7:19

Kéthetes felkészítésen vannak túl az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóaljának katonái, akik a Platinum Wolf elnevezésű nemzetközi gyakorlaton vesznek részt.

Platinum Wolf_felkészítés (1)

A Magyar Honvédség június 2-19. között egy szakasznyi erővel vesz részt a szerb hadsereg 4. gépesített dandárja, valamint az Ohiói Nemzeti Gárda által szervezett, Platinum Wolf nevet viselő nemzetközi gyakorlaton.

A felkészített szakasz legénységi állományát a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi tartalékos katonái adják, míg a parancsnoki állomány a 4. Területvédelmi Körzet hivatásos és szerződéses kiképzőiből került ki. Rajtuk kívül a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj tisztjei látnak el szakfeladatokat a többnemzetiségű zászlóalj vezetésében.

A szakasz parancsnoka, egyben a felkészítést vezető Kiss Balázs százados elmondta: a május 17-én kezdődött kiképzés tartalmában illeszkedett a gyakorlat tervezett programjához, a katonák többek között a beépített területen vívott harc, az erők megóvása, ellenőrző-áteresztő pont üzemeltetése, valamint gyalogos és gépjárműves járőrfeladatok alapjait sajátították el a felkészítés során.

Platinum Wolf_felkészítés (5)

A Platinum Wolf-nak a dél-szerbiai Borovac településen található kiképző bázis ad otthont, ahol tucatnyi ország katonái több nemzetiségű századokba szervezve hajtják végre a gyakorlatot az ENSZ doktrínái és eljárásrendjei alapján. A nemzetközi gyakorlat célja az abban részt vevő partner nemzetek együttműködésének megteremtése és fejlesztése, a térség stabilitásának megtartása érdekében.

Hraska Gábor alezredes, a 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka - egyben a kiutazók nemzeti rangidőse - elmondta: bár korábban is vettek részt magyar katonák a Platinum Wolf gyakorlatokon Szerbiában, ez az első alkalom, hogy a végrehajtó állomány többsége önkéntes területvédelmi tartalékos katona. Ennek egyik célja, hogy a nemzetközi gyakorlaton szerzett tapasztalatokat a későbbiekben a hazai tartalékos rendszer kiképzésében és felkészítésében is hasznosítani lehessen.