Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Porkoláb Imre ezredes: a Magyar Honvédség számára nem új keletű dolog, hogy külföldre küldenek kadétokat

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: archív |  2021. január 14. 21:19

A legjobban akkor tudják megtanulni a magyar tisztek a nemzetközi szabványokat, ha külföldi iskolákban képzik őket – nyilatkozta az Origónak Porkoláb Imre ezredes. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatója maga is számos külföldi oktatási intézményben - köztük a sandhursti Királyi Katonai Akadémián - szerzett életre szóló ismereteket és tapasztalatokat.

porkolab imre

Porkoláb Imre ezredes emlékeztetett: a Collegium az elmúlt évtized legfontosabb tehetséggondozási és oktatási projektje, amely az utóbbi időszakban rendkívül dinamikusan fejlődik és növekszik, szeptembertől kezdve már 17 helyszínen támogatja a tehetséges fiatalok fejlődését, kiegészítve a jelenlegi oktatási rendszert. Hozzátette: már 10-11 éves kortól egészen az egyetemista éveken át lehetőség van arra, hogy a tehetséges fiatalok még jobban fejlődhessenek, a Vezetőképző Akadémia pedig az egyetemi program zárásaként a jövő vezetőinek fejlődését támogatja.

Porkoláb Imre elmondta azt is, a Vezetőképző Akadémia abból a célból jött létre, hogy a kiemelkedően tehetséges fiataloknak kellő tapasztalatot és praktikus tudást biztosítson. Az MCC ugyan már 25 éves múltra tekint vissza, viszont most kapott egy olyan rendkívüli lehetőséget az intézmény, amely lehetővé teszi, hogy a Kárpát-medencében ezt a fajta tehetséggondozást véghez vigyék.

Az ezredes figyelmeztetett: a vezetői készségek fejlesztése rendkívül hosszú és energiaigényes folyamat, amit nem lehet elég korán kezdeni. Az a gyakorlati és praktikus tudás, amelyet a fiatal egyetemisták már a munkaerőpiacra lépésük előtt kapnak, segíti érvényesülésüket a munkavállalás során.

porkolab imre - 2

Személyes tapasztalatai kapcsán Porkoláb Imre ezredes felidézte: 25 évvel ezelőtt felvételt nyert a sandhursti Királyi Katonai Akadémiára, amelyet a világ legjobbjaként tartanak számon. „Egy egyéves, nagyon intenzív képzést ad, ami azt jelenti, hogy az ott töltött idő nagyjából 90 százalékát a gyakorlótéren töltjük. Ez mind fizikálisan, mind pedig mentálisan borzasztóan megterhelő, az egy év alatt összesen hat olyan hétvége volt, amikor szabad voltam, az összes többit az oktatás kötötte le” – mondta.

Az egyetem megfogalmazott céljai kapcsán az ezredes kijelentette: a sandhursti egy vezetőképző tanfolyam, amelyről az intézmény mottója is tanúskodik: szolgálj, hogy vezethess. „A sandhursti akadémia vezetői filozófiát is tanít, ez pedig jól összeegyeztethető azzal az értékrenddel, amit a katonák egyébként is vallanak. Úgy gondolom, hogy ez a kettőség, ami igazán naggyá teszi az intézményt, mivel a katonai mellett emberi, vezetői karaktert is ad” – tette hozzá.

A gyakorlatorientált képzést 1994-ben fejezte be, elnyerve a legjobb külföldi hallgatónak járó díjat is az évfolyamban. Tapasztalatait később számtalan alkalommal hasznosíthatta. „Igazán éles gyakorlatban az iraki és az afganisztáni misszióim során kellett tesztelnem a vezetői képességimet, majd ezt követően itthon, a különleges műveleti zászlóalj parancsnokaként. Ugyanakkor a tanultaknak, a szemléletmódnak köszönhetően tudtam helyt állni a NATO stratégiai parancsnokának képviselőjeként a Pentagonban, amely kitüntető feladatot kevés nem amerikai katona töltheti be. Ez utóbbi beosztás összekötői feladatok ellátását jelentette a NATO és az amerikai védelmi minisztérium, valamint az egyesített vezérkar között” – hangsúlyozta.

porkolab imre - 3

Arra kérdésre, miért fontos hazánk számára a nemzetközi katonai képzés, Porkoláb Imre ezredes aláhúzta: mostanra közel 200 tiszt vesz részt külföldi tanfolyamokon, de ennek a számnak a sokszorosa megy az altisztek közül, elsősorban az Egyesült Államokba, de sokan jelentkeznek és végeznek el európai tanfolyamokat is. „A NATO-ban alapkövetelmény, hogy a nemzetek harcászatilag együtt tudjanak működni egymással, ha ennek eljön az ideje” – jelentette ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Vezetőképző Akadémiájának igazgatója.

Forrás: origo.hu