Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hölgyek mundérban

Szöveg: Kálmánfi Gábor / Galambos Sándor |  2017. március 8. 6:12

Magyarországon évről évre emelkedik azoknak a nőknek a száma, akik a Magyar Honvédségnél szolgálnak. Nőnapi portré-összeállításunkban olyan hölgyeket mutatunk be, akik a haza szolgálatára esküdtek fel.

Nőként irányít…

2011-ben az Év Katonája címet elnyerő Markotánné Cséfai Éva őrnagy, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) Légi Irányító Központ csoportparancsnoka beosztását tekintve igen fontos munkát végez: ő felel ugyanis többek között az alakulathoz frissen került légvédelmi irányítók képzéséért. Az őrnagy asszony 2000-ben, repülésirányító szakon végzett Szolnokon, az akkori repülőtiszti főiskolán, majd pedig három évig légiforgalmi irányítóként dolgozott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Gyermeke születését követően került át Veszprémbe – az MH LVIK megalakulásakor pedig légvédelmi irányító csoportparancsnok beosztásban kezdte meg szolgálatát.

1596028568

„Szerencsésnek érzem magam, mert katonai pályám során mindig megkaptam a nőknek járó tiszteletet és a választott szakterületemnek járó elismerést. Jelenlegi munkaköröm egyik fontos pontja az újonnan idekerült hadnagyok felkészítése az éles szolgálatellátásra. Ahhoz ugyanis, hogy egy NATO-alárendelt alakulatnál dolgozzanak, a gyakorlati munkához finomhangolt tudásra is szükségük van. Az elméleti és szimulációs képzések célja, hogy az új irányítók minél hamarabb álljanak szolgálatba. Komplexebb gyakorlatok előtt pedig közösen készülünk fel speciális feladatok ellátására" – mondja az őrnagy asszony, aki szerint nagyon jó ebben a csapatban dolgozni. Indoklásként úgy fogalmaz: profi munka zajlik az MH LVIK-nél, szakmailag minden területen kiváló kollégák segítik egymás feladatának sikeres végrehajtását. Jó az együttműködés más alakulatokkal és civil szervezetekkel is. Az pedig már csak hab a tortán, hogy nagyon megbecsülik itt a nők munkáját, és nőnap alkalmából a férfi kollégák mindig valamilyen különleges meglepetéssel – például műsorral, saját készítésű süteményekkel – készülnek…

Gyerekkori álom

„Anyukám nem, de nagymamám emlékszik rá, hogy kislánykorom óta azt mondogattam: rendőr vagy katona leszek. Akkortájt persze nem szolgáltak nők a honvédségnél, és a szüleim sem támogatták elképzeléseimet. Később olyan szerencsém volt, hogy az egyik ismerősöm Veszprémben szolgált személyügyesként, és ő segített itt elhelyezkedni" – mesél a kezdetekről Pólya Tünde főtörzsőrmester, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott, beosztott zászlósa, aki gyerekkori álmát megvalósítva, 2001. május elseje óta szolgál katonaként. Tapolcai alapkiképzése után közvetlenül az altiszti akadémiára került, akkor még tiszthelyettes-képzőbe.

1596028568

„Abban az időben nem volt követelmény, hogy altiszti beosztással rendelkezzen az, aki elvégzi ezt az iskolát. Nekem szerencsém volt, az iskola elvégzését követően azonnal kaptam altiszti beosztást. Kezdetben őrszolgálatot adtam az akkor LEP-objektum bejáratánál, illetve a Szikla-tetőn. Kétéves szolgálatteljesítés után anyagellátó rajparancsnok beosztásba kerültem, majd 2011 óta, megbízással a zászlóalj személyügyi feladatait látom el" – fogalmaz a főtörzsőrmester asszony, aki nem mellesleg a sportban is élen jár az alakulatnál. Mivel iskolás évei alatt a VEDAC-ban atletizált, természetesen adódik, hogy rendszeresen vesz részt honvédségi futóversenyeken. Sőt, mi több, hat kilométeres futásban ezredbajnoki címmel is büszkélkedhet. Véleménye szerint a seregben a férfiak egyre inkább elfogadják a nőket. Szerinte vannak olyan munkakörök, ahol a nők talán jobban teljesítenek, mint a férfiak, és ez persze fordítva is igaz.

Katonanő a Balaton partján

Nagyon sokan kérdezik tőle, hogy „na, és milyen a Balaton mellett dolgozni?", ám Fodor Kata őrnagy, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) személyügyi részlegének vezetője ezekre a kérdésekre rendre csak rázza a fejét. Irodájából ugyanis egyáltalán nem lát rá a tóra; és mivel munkaköréből adódóan, beosztottjaival a teljes állomány személyügyi kérdései hozzá tartoznak, nemigen jut ideje mondjuk kacsákat etetni.

Az őrnagy asszonyt 2002. augusztus 20-án avatták tisztté, és először Veszprémben teljesített szolgálatot, ahonnan öt év múlva került át Székesfehérvárra. Némi híradós vargabetűt követően, tavaly kezdett dolgozni az MH RKKK-nál.

1596028568

„Újdonság számomra, hogy annak idején Székesfehérváron nem dolgoztam közalkalmazottakkal, itt viszont igen. Bárkinek bármi problémája van, beiskolázás, áthelyezés, felvétel, kiléptetés… mindennel mi foglalkozunk. Annak ellenére, hogy a Balatont szinte egyáltalán nem látom, nagyon szeretek itt dolgozni, mert megbecsülik a munkánkat. Igen, a férfiak is… ezt az is mutatja, hogy sok hölgytársam dolgozik vezető beosztásban. Tényleg nagyon jó itt, katonanőként!" – mondja Fodor Kata őrnagy, majd halkan hozzáteszi: szerinte nőnapon is lesz valamilyen kis meglepetés a Balaton partján dolgozó katonanőknek.

A gépkarabélyt jobban szereti a pisztolynál

Az MH Anyagellátó Raktárbázis hetényegyházai bázisparancsnokságán
tizenegy hölgy dolgozik. A férfi kollégák egybehangzó véleményét
tolmácsolva a parancsnok, Bugyi András alezredes elmondta: a saját
munkakörükben valamennyien jól felkészült, kiváló szakemberek. Gyakran
vállalnak pluszfeladatokat, a nyári honvédelmi táborok vagy a
közösségi rendezvények lebonyolítása például elképzelhetetlen lenne
nélkülük. Vidámak, kellemes légkört teremtenek maguk körül, a munkájukat
azonban a lehető legnagyobb precizitással végzik. Pedig az otthoni,
„második műszakot" is figyelembe véve, legalább kétszer akkora teher
nehezedik a vállukra, mint a férfi kollégáiknak.

Munkácsyné Szántó Zsuzsanna főhadnagy viszont tizennyolc év tapasztalatai alapján állítja: biztos, nyugodt családi háttérrel a legnagyobb nehézségek is leküzdhetők. Szerződéses őrvezetőként kezdte a katonai pályáját, szolgált hivatásos altisztként, főhadnaggyá 2009. szeptember 1-jei hatállyal léptették elő. Jelenleg a bázis üzemanyag-bevizsgáló csoportjának parancsnokhelyettese. Aktívan sportol, legutóbb a Nemzetközi Katonai Sporttanács CISM Day Run elnevezésű futóversenyén állt rajthoz. Lövészetben is kiváló eredményekkel büszkélkedhet, de bevallotta: a gépkarabélyt jobban szereti a pisztolynál.

1596028568

Családtagjai egyébként egy cseppet sem lepődtek meg a pályaválasztásán, a férje ugyanis katonatisztként vonult nyugállományba, édesapja hivatásos tűzoltó Szolnokon, húga pedig címzetes rendőr alezredes Kecskeméten. Otthon azonban a gyengébbik nem képviselői vannak többségben, hétéves kislánya három és féléves hugicájával már napok óta találgatják, hogy milyen nőnapi virágot kapnak majd. Természetesen ők sem feledkeznek meg az apák napjáról, minden ilyen óvodai rendezvényre elcipelik édesapjukat. S már azt is megértik, hogy vannak olyan esték, amikor édesanyjuktól csak telefonon kaphatnak jóéjt-puszit.

Több szálon kötődik a honvédséghez

Béres Ferencné főtörzsőrmester egészségügyi szakasszisztensként szolgál a bázison. Tulajdonképpen a véletlennek köszönheti, hogy katona lett. Az egészségügy iskola elvégzése után ugyanis a barátnőjével elhatározták, hogy Kecskeméten fognak dolgozni. A városban lévő mindkét kórházba beadta a jelentkezését, az akkori honvédkórházból azonban előbb jött meg a pozitív válasz. Hosszú évekig dolgozott nővérként a baleseti sebészeten. Nagyon jól érezte ott magát, de családi okok miatt egyműszakos munkát kellett keresnie.

1596028569

A honvédségtől azonban nem akart elszakadni, a legideálisabb megoldást részére a Hetényegyházán felkínált hivatásos altiszti beosztás jelentette. Azóta a kényszerű munkahelyváltás okai szerencsére megszűntek, így már az sem okoz problémát, hogy a munkaköre csak „kívülről" látszik egyműszakosnak. Az elmúlt két évben ugyanis hat alkalommal vett részt hazánk déli határán a Közös Akarat elnevezésű műveletet egészségügyi biztosításában, az elmúlt évben pedig a Safety Fuel 2016 gyakorlaton volt szükség a szaktudására. Katonaként pedig korábban rendszeres részvevője volt a különböző sportversenyeknek, különösen a pisztolylövészeteken nyert serlegekre büszke. Családja révén egyébként Béresné is több szálon kötődik a honvédséghez: férje és két sógora szintén katonák voltak, apósa rendőr, fia pedig szerződéses őrmesterként szintén a hetényegyházai bázison szolgál. Két lánya viszont civil pályát választott.

Báli döntés

Vörös Flóra őrmester szintén a véletlennek köszönhetően vállalt szerződéses szolgálatot – a véletlent az ő esetében egy bál jelentette. Édesapja ugyanis a bázis parancsnokhelyettese, aki megkérte a lányát, hogy segítsen a rendezvény előkészületeiben és lebonyolításában. Azon a bálon ismerkedett meg jelenlegi párjával, aki logisztikusként dolgozik Hetényegyházán. A Szegedi Tudományegyetemen szerzett alkalmazott környezetkutató diplomát, így ezek után senki nem lepődhet meg azon, hogy ő is a bázison keresett magának munkahelyet.

1596028569

Közalkalmazottként kezdett, majd technikus altiszti beosztást vállalt az üzemanyag-bevizsgáló csoportban. A végzettsége alapján azonban a bázis környezetvédelmi feladatainak az ellátásával is őt bízták meg. Rövidesen a párja is követi a katonai pályán, ugyanis szerződéses szolgálatra jelentkezett ő is. A nyári katonai alapkiképzésen valószínűleg már ott lesz. Flóra élete első gyakorlatán is átesett már, részére a „tűzkeresztséget" a Safety Fuel 2016 jelentette. A bázisparancsnok szerint elismerésre méltó munkát végzett, mérései esetenként pontosabbak voltak, mint a más nemzetbeli kollégáié.


Fotók: a szerzők felvételei