Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Saját embereikkel végeztek Moszul ostromlói

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. március 8. 7:57

Több tucat áldozata volt egy szövetséges légibombázásnak Moszulban. Az ostromlók az iraki biztonsági erők volt tagjait találták el.

Az iraki biztonsági erők – fogságban lévő – több mint harminc volt tagja vesztette életét egy légicsapás során, amelyet az amerikaiak vezette nemzetközi koalíció indított terrorista célpontok ellen Moszul nyugati részén – jelentette március 6-án, hétfőn Abdalláh Humam al-Majahi, az iraki szövetségi rendőrség egyik magas rangú tisztségviselője.

A korábban az iraki biztonsági szerveknek dolgozó 41 iraki férfit az Iszlám Állam (IÁ) harcosai fogták el Moszul Vádi Hadzsar és el-Manszúr kerületeiben – idézte a tisztségviselő szavait az Erem News arab hírportál. A túszokat egy vasútállomáson lévő épületbe vitték, ahol a dzsihadisták kikérdezték őket arról, hogy együttműködnek-e a város felszabadításában részt vevő iraki kormányerőkkel.

A dzsihadisták utolsó iraki bástyája, Moszul bevételéért október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával. Moszul keleti felét az iraki erők a nemzetközi koalíció támogatásával januárban foglalták vissza, majd február 19-én hadműveletet indítottak a nyugati városrész felszabadítására.

A szélsőségesek elsősorban orvlövészek, öngyilkos merényletek és gránáttűz segítségével védekeznek a kormányhoz hű, nagyjából 100 ezer fős támadó csapatok ellen. Az IÁ-ellenes szövetségnek az iraki katonák és különleges erők mellett részét képezik kurd harcosok és síita milíciák is.