Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Próbalövések

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. augusztus 13. 10:17

Az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár és az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred 46. területvédelmi zászlóaljának kijelölt állománya Hirtenberger M12 típusú aknavetővel hajtott végre éleslövészetet a bakonykúti lőtéren.

Magyar_Honvéd_magazin_2024_augusztus_borító

Mint azt Karkus Gábor törzsőrmester, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár rajparancsnoka elmondta: bár a katonák most alkalmazták először a 120 milliméter űrméretű aknavetőt, a lövészet tapasztalatai kimagaslóan jónak mondhatók. A kezelőszemélyzetek felkészültek és motiváltak voltak az elméleti oktatás és a gyakorlati végrehajtás során egyaránt.

A magyar állam öt évvel ezelőtt, 2019-ben – a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként – vásárolta meg az alsó-ausztriai székhelyű, aknavetőket és aknagránátokat gyártó Hirtenberger Defence Systems (HDS) vállalatot. Az 1860-ban alapított, komoly múltra visszatekintő cég egyik konstrukciója az M12 jelzésű 120 milliméteres aknavető, amelynek talplemeze 118 kilogramm, lába 52 kilogramm, csöve pedig 95 kilogramm, vagyis sokkal nehezebb, mint a honvédségnél korábban rendszeresített 60 és 82 milliméteres variánsok. Ráadásul amíg az utóbbiak szállításához elég volt három katona, addig a Hirtenberger M12-es már csak vontatóeszközzel mozgatható.

A fegyver az ellenséges élőerő pusztítására, fedezékek rombolására, átjárók nyitására, drótakadályok felszámolására, gyengén páncélozott eszközök, valamint szállító járművek megsemmisítésére alkalmas, kiválóan használható a lövészzászlóaljak tevékenységének hatékony mélységi támogatására. Üzemeltetéséhez 4-5 fő szükséges, egy gyakorlott személyzet 45 másodperc alatt telepítheti és teheti tűzkésszé. Egyetlen perc alatt 12–15 lövés adható le vele. Az elsütés történhet fix ütőszeggel vagy elsütőszerkezet segítségével, azaz manuális módon is. Az eszköz rendelkezik optikai irányzékkal, míg a digitális tűzvezető rendszer GPS alapján működik, ami jelentős előrelépés a honvédségnél korábban használt aknavetők technológiáihoz képest.

További részletek a Magyar Honvéd magazin augusztus 16-án, pénteken megjelenő számában!