Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Puhul az amerikai álláspont?

2007. október 18. 13:10

Washington puhítana a kelet-európai rakétapajzzsal kapcsolatos álláspontján Teherán engedékenységéért cserébe.

Az Egyesült Államok esetleg felülvizsgálná a Kelet-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatos álláspontját, ha Irán felfüggesztené urándúsító programját – jelezte egy magas rangú amerikai külügyi tisztségviselő szerdán Brüsszelben.

“Ha Irán felfüggesztené a(z urán)dúsítást, és együttműködne a nemzetközi közösséggel, nem tehetnénk mást, mint hogy ezt figyelembe vegyük" – fogalmazott Daniel Fried európai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes, aki a NATO-Oroszország Tanács ülésén vett részt Brüsszelben.
A tanácskozáson Fried elmondása szerint haladás történt, sikerült valamelyest közelebb hozni egymáshoz a rakétavédelmi tervekkel kapcsolatos amerikai és orosz álláspontot.

A megbeszélésen Henry Obering altábornagy, az amerikai rakétavédelmi ügynökség igazgatója előterjesztett néhány együttműködési javaslatot. Washington többek között felvetette, hogy – ha Varsó és Prága beleegyezik – Moszkva állandó megfigyelőket küldhetne a tervezett létesítményekbe.
A tábornok ugyanakkor azt is elmondta: ha Lengyelország megadja a hozzájárulást, már jövő év elején megkezdhetik az építkezést.

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy legkésőbb 2012-ben – számítások szerint három évvel azelőtt, hogy Irán képessé válik interkontinentális rakéták kilövésére – üzembe helyezi a lengyelországi rakétakilövő állomásból és csehországi radarállomásból álló rendszert.
Az amerikaiak rendre azt hangoztatják, hogy a rakétavédelmi rendszer kiépítésének célja az iráni nukleáris- és ballisztikusrakéta-program jelentette fenyegetés kivédése, Oroszország álláspontja szerint viszont Irán még évtizedekre van a szükséges rakétatechnológia kifejlesztésétől.

Izraellel közös rakétapajzsban is gondolkodnak 

Amerikai és izraeli illetékesek szerdán megállapodtak abban, hogy a két ország néhány éven belül kifejleszt egy olyan rakétaelhárító védelmi rendszert, amely egyaránt képes lesz rakétagránátok és ballisztikus, hosszabb hatótávolsági rakéták megsemmisítésére – közölte a washingtoni védelmi minisztérium.

A cél elérése érdekében közös munkacsoport létrehozásában egyeztek meg a felek. A szakértők nem csak az esetlegesen Iránból indítható nagy hatótávolságú hordozóeszközök, hanem a palesztinok által rendszeresen izraeli területekre kilőtt rakéták kivédésére alkalmas rendszer kialakításán munkálkodnak majd.