Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéták a tenger alól

Szöveg: Háború Művészete |  2008. január 1. 8:55

Az amerikai haditengerészet a 120. Trident II SLBM (tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta) kilövésével folytatta a már eddig is rekordnak számító sikersorozatát.

1989 óta az összes kilövési kísérlet sikeresen zajlott le, csupán a fejlesztés során hiúsult meg 2 próbálkozás. Ettől eltekintve a Trident II az eddigi legmegbízhatóbb bevetésre kész ballisztikus rakétának számít. Az 1990-ben debütált 58 tonnás, 13 méteres Trident II darabonkénti ára megközelíti a 65 millió dollárt.

Ezzel szemben a legújabb orosz SLBM, a Bulava, elszomorító eredményeket produkált a tesztelések során. Míg általánosságban véve az orosz rakéták sikertelenségi mutatója 8 százalék, addig a Bulava a tesztelések harmadrészén vallott kudarcot. 2006 második felében a Bulava tesztprogramot átmenetileg fel is függesztették, de később újra beindították, és sorozatban 3 sikeres kilövést könyvelhettek el a fejlesztők.

A Bulava a jó eredményeket felmutató Topol M ICBM tengerészeti változata. A szóban forgó orosz rakétát az új Borei típusú SSBN tengeralattjárón kívánják alkalmazni, amelyek már a hidegháború idején is szolgálatot teljesítő SSBN tengeralattjárókat fogják leváltani.

Az oroszok – ha nem teljesít az eddigieknél rosszabbul – nagy valószínűséggel folytatják a Bulava tesztelését. A 48 tonnás, 17 méteres rakéta ára közel azonos az amerikai Trident II árával.