Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéták csapódtak be Kabulban az elnöki palota közelében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. július 21. 20:14

Rakéták csapódtak be Kabulban július 20-án, kedden az elnöki palota közelében az íd al-adha iszlám ünnep alkalmából tartott ima idején – közölte a Tolonews afgán hírtelevízió. A televíziós képsorok tanúsága szerint Asraf Gáni elnök és társai folytatták az imát.

Mirvaisz Sztanikzai belügyi szóvivő azt mondta, a rakéták az elnöki palotán kívül csapódtak be, s a támadásnak nem voltak áldozatai. Hírügynökségek szerint a környéken több hangos robbanást hallottak. A támadás elkövetéséért mostanáig egyetlen csoport sem jelentkezett, elemzők mindazonáltal hétfőn rámutattak arra, hogy a kormányellenes tálibok idén – a szokásostól eltérően – nem hirdettek tűzszünetet a mekkai zarándoklatot lezáró, három napig tartó ünnep idejére.

Ünnepi beszédében Asraf Gáni kiemelte, hogy az idei íd al-adhán elsősorban az afgán biztonsági erőknek adóznak tisztelettel, akik nagy bátorságról és önfeláldozásról tettek tanúságot az elmúlt három hónapban. Leszögezte továbbá, hogy míg Kabul bebizonyította, hogy az Afganisztánban dúló konfliktus lezárását kívánja, a tálibok nem adták jelét a béke iránti vágyuknak. Éppen ezért Gáni súlyos hibának nevezte az afgán kormány tavaly szeptemberi lépést, amikor elengedett ötezer tálib foglyot. Jóllehet a foglyok szabadon bocsátása az afgánközi egyeztetések egyik feltétele volt, az elnök kedden azt hangoztatta, hogy a radikálisok a mai napig sem kötelezték el magukat ezen tárgyalások mellett.

Gáni bírálta Pakisztánt is, amely szerinte még mindig tálib vezetőket rejteget a területén, hozzátéve, hogy a nemrég az afganisztáni-pakisztáni határon lezajlott harcokban – amelyek során a tálibok elfoglalták Szpin Boldak határvárost – megsebesült szélsőségeseket pakisztáni kórházakba szállították. „A saját területén Pakisztán nem akar tálib uralmat, de a pakisztáni sajtó aktívan népszerűsíti a tálibok irányította Afganisztánt célzó tervet” – jelentette ki az elnök.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a külföldi haderő kivonása. A szélsőséges tálibok azóta óriási területeket vontak az ellenőrzésük alá, és már a fővárost, Kabult fenyegetik.