Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új elnökség a BEOSZ élén

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Pintér Ákos |  2024. április 26. 10:37

Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége tisztújító küldöttgyűlésén Esküdt Lajos nyugállományú ezredest választották meg a szövetség új elnökének. A leköszönő elnök, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy nyolc évig irányította a szervezetet.

20240425_tisztújító_PAKO_jpg09

Nyolcvanhét önálló jogi személyiséggel rendelkező tagszervezet alkotja a BEOSZ több tízezres tagságát, akik élő részei a települések mindennapjainak. Számos olyan település van az országban, amelyek valamikor nagy katonavárosok voltak, de mára megszűntek az ottani alakulatok. Ezekben a városokban, egykori helyőrségekben, a nyugdíjasok képviselik a katonát, ők azok, akik egyenruhában részt vesznek a különböző rendezvényeken, megemlékezéseken.

„A honvédelmi tárca az utóbbi évek haderőfejlesztését nem öncélúan tervezi és szervezi. Szükségesnek érezzük a hazai társadalom hozzájárulását és tájékoztatását. Ehhez nagy segítséget nyújtanak a nyugállományú és testületi szervezetek, amelyek tagságában értő közegre találhatunk. E közeg valódi híd szerepet tölt be a társadalom – mondjuk így –, nem katona rétege felé, és a híd az utóbbi években teljesen megépült” – hangsúlyozta felszólalásában Bánhidy Vajk, a HM Honvédelmi Nevelési Főosztályának vezetője.

20240425_tisztújító_PAKO_jpg08

A szervezet küldöttgyűlésén a leköszönő elnök ismertette az elmúlt esztendő legnagyobb eseményeit. Hazuga Károly ezek közül kiemelte a Pákozdon, harmadik alkalommal megrendezett Kisbajtársak Találkozóját, ahol a több mint hétszázhatvan résztvevőből több, mint 200 iskolás gyermek volt, akik nagy élvezettel vettek részt a rendezvényen.

„Kiemelkedő esemény volt a Katonanemzedékek Találkozója, amit tavaly 31. alkalommal rendeztünk meg a Bálna Honvédelmi Központban. Az 1992-es első találkozó célja az volt, hogy egy kézfogás erejéig ültessék le egy asztalhoz a különböző társadalmi korok katonáit függetlenül attól, hogy milyen politikai rendszerben szolgáltak. Őket egy dolog ugyanis összekötötte: a haza védelme, a katonai esküjük és a katonasorsuk. Ebből a rendezvényből nőtte ki magát a szövetség a talán legfontosabb rendezvénye, hisz a Katonanemzedékek Találkozóján a bajtársiasságról, az egymás iránti összetartozásról van szó, valamint arról, hogy az öregek tudását, tapasztalatát átadjuk a katonafiataloknak” – mondta el Hazuga Károly.

20240425_tisztújító_PAKO_jpg10

A küldöttgyűlésén emlékérmeket adtak át egyebek mellett a honvédséghez tartozás érzésének erősítése, a katonai-, fegyvernemi és történelmi hagyományok ápolása, a hadisírgondozás, illetve a bajtársak összetartozása érdekében végzett munka elismeréseként. Ezt követően a küldöttek megválasztották a tisztségviselőket. A következő négy évben a szövetség elnöke Esküdt Lajos nyugállományú ezredes, az elnökhelyettesek Nagyné Csizmás Erzsébet nyugállományú őrnagy, Paor József nyugállományú ezredes, Vilner Péter nyugállományú ezredes és dr. Honfi Attila nyugállományú ezredes lesz. A Felügyelő Bizottság elnökének Nacsa Ferenc nyugállományú törzszászlóst, a tanácsadó testület elnökének pedig Csomós Lajos nyugállományú vezérőrnagyot. választották.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége idei programjaihoz a fő irányt a 75 éves NATO, illetve a védelmi szövetséghez való csatlakozásunk 25 éves, illetve az EU-hoz való húszéves évfordulója adja. Emellett a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója ad keretet ez évi rendezvényeiknek.

CímkékBEOSZ
Kapcsolódó cikkek