Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kézfogás a hon szolgálatáért” – immár harmincegy éve

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. november 27. 18:35

„A mostani vészterhes időkben nagyobb szükség van erre a találkozóra, mint valaha” – hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) által rendezett XXXI. Katonanemzedékek Találkozóján, a Bálna Honvédelmi Központban, november 27-én.

Czermann másolat

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az esemény jelentősége kapcsán kiemelte: „a mostani vészterhes időkben nagyobb szükség van erre a találkozóra, mint valaha! Számunkra a BEOSZ a tárca és a honvédség fontos szövetségese, hiszen Önökön keresztül számos gondolatot tudunk megosztani a társadalom katonailag hozzáértő, véleményformáló részével.”

„Napjainkban a katonai hivatás elismertsége folyamatosan növekszik! A katona az, akitől nem csak elvárják, de meg is követelik a rendet, a szervezettséget, a csapatban gondolkodást és a tettvágyat, tehát mindazt, amit évtizedeken keresztül Önök is bizonyítottak szolgálatukkal” – emlékeztetett a stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Köszöntőjének végén felhívta rá a figyelmet, hogy a nyugállományúak közössége híd szerepet tölt be a társadalom különböző rétegei és csoportjai között.

03_HSZ0797

Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: „a cél, hogy hagyományok útján minél szélesebb körű összefogást és támogatást érjünk el a hazafiság eszméjére épülő és a nemzet érdekeit szolgáló honvédelem érdekében.” Visszaemlékezett az 1992-es első találkozóra, amelynek méltatta példaértékűségét, hiszen ez volt az első fórum, amelyen a különböző katonagenerációk közös értékek mentén együtt gondolkodhattak a kollektív cselekvés érdekében.

„A szövetség hagyományt teremtett a katonanemzedékek találkozójával. Rendezvényünk fő célja ma is az, ami a kezdeti időtől vezérelt bennünket: a generációk közötti összefogás erősítése” – hangsúlyozta a BEOSZ elnöke. Mint fogalmazott, az idei alkalom különlegességét a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója adja. Köszöntőjének zárásaként nyomatékosította: „katonanemzedékek voltak, vannak és lesznek!”

01_HSZ0623

A fórum előadásokkal folytatódott, amelynek keretében dr. Benkő Tibor nyugállományú vezérezredes, volt honvédelmi miniszter nyomatékosította: nem szabad, hogy kérdéssé váljon a katonanemzedékek találkozójának hagyománya, a legelső alkalom mottója pedig a mai napig érvényes: „kézfogás a hon szolgálatáért.” Mint kiemelte, „a katonanemzedékeknek nemcsak feladata, de kötelessége is, hogy tanuljanak a múltból, feldolgozzák és adaptálják a tapasztalatokat és azokat adják át a jövő nemzedékeinek.” Előadásának végén emlékeztetett: „kell, hogy legyenek követendő példaképeink és szerencsére van kik között keresni őket.”

Prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a generációk közötti együttműködés több pilléren nyugszik. Ilyen a követendő értékeke meghatározása, hiszen azokért kell dolgozni és harcolni, ilyenek a módszertani dilemmák és végül ilyen a jó gyakorlatok népszerűsítésének és terjesztésének a problematikája. Prof. dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes rámutatott: „meg kell becsülni azokat, akik a közösségért dolgoznak, meghatároznak egy korszakot, irányt mutatnak és arra is példával szolgálnak, hogy milyen értékeket kell továbbvinnünk.”

09_HSZ1358

A fiatalabb generációt Fehérvári Ádám hallgató törzsőrmester, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves hallgatója képviselte. Mint fogalmazott, követi azt a hagyományt, amit elődeitől kapott: a haza, a hivatás és az egyenruha tiszteletét. Hangsúlyozta, hogy az egész életen át tartó tanulás a generációja számára különösen fontossá vált, hiszen a folyamatos innováció és a honvédségben rendszeresített új eszközök újabb és újabb szemléletváltást követelnek meg. „A katonagenerációnknak biztos alapot ad a felmenőink által megalapozott múlt, az általuk elvégzett munka, a dicsőség és az áldozat, amelyeket örökségként megkapunk. Hálásak lehetünk, hiszen van mire építenünk” – zárta gondolatait.

A rendezvény elismerések átadásával, illetve egy együttműködési megállapodás aláírásával zárult, amely a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hadtudományi Társaság között született, a két szervezet közötti együttműködés erősítése érdekében.