Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katasztrófavédelmi eszközfejlesztés uniós támogatásból

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kormány Gábor |  2023. november 27. 16:22

Több, mint 3 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi eszközparkjának legújabb fejlesztése.

655f75fe9c714482091650

Az Európai Unió Kohéziós Alapja (KA) támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával jött létre a KEHOP-1.6.0-15-2021-00028 azonosítószámú, „A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése III.” című projekt, mely 3,49 milliárd forint Európai Uniós támogatás mellett, 4,04 milliárd forint teljes költséggel valósult meg. A fejlesztésnek köszönhetően a Magyar Honvédség a jelenleginél még magasabb színvonalon nyújthat segítséget a természeti katasztrófák elleni védekezésben, valamint a keletkezett károk felszámolásában.

A projekt keretében célzottan az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, a kockázatmegelőzés és -kezelés előmozdítása érdekében került sor nagyteljesítményű földmunkagépek, autódaruk és szállító járművek beszerzésére. A Budapest, Kaposvár, Szentes, Debrecen és Hódmezővásárhely helyőrségekben települt katonai szervezetek katasztrófavédelmi csoportjaiban lévő eszközparkjának megújítása segítséget nyújthat mind káresemények megelőzésében, enyhítésében, mind az azok következményeinek felszámolásában.

A beruházással olyan fejlesztés valósulhatott meg, ami a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi beavatkozó erőinek képességnövelésével jelentősen javítja a lakosság élet- és vagyonbiztonságát, ezzel hozzájárulva mind a kormányzati célkitűzésekhez, mind a honvédelem megújításához. A beruházás a Széchenyi 2020 Program keretében valósult meg.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

Kapcsolódó cikkek