Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Délkelet-Ázsiában is bemutatkozott a Magyar Védelmi Exportügynökség

Szöveg: Magyar Védelmi Exportügynöks | Fotó: az ügynökség felvételei |  2023. november 27. 14:41

A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) első délkelet-ázsiai megjelenésére a thaiföldi Defence & Security kiállításon került sor Bangkokban, november elején. A VEX standján meghívott kiállítóként tíz magyar vállalat és a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) jelenhetett meg. A 190 négyzetméteres nemzeti standon bemutatták a hazai védelmi ipar Délkelet-Ázsiában érdeklődésre számot tartó termékeit és megoldásait.

vex2

A rendezvényen nagy érdeklődést keltett a SERO International mesterlövészpuskája és a GHI-Csendes lövedékcsapdája, valamint moduláris lőtérmegoldásai. Több ázsiai vezető ugyancsak figyelemre méltónak találta tömegkontroll célokra az Atlas Network és a Globserver nem-halálos lőfegyvereit. A Gamma Műszaki Zrt. CBRN felderítő járművei, a Lightware nagysebességű jeltovábbító rendszerei és két műholdas cég is bemutatkozott az ázsiai szereplőknek: a Remred ismertette az úgynevezett testbedeket kínáló, hamarosan átadott fejlesztési központját, a C3S pedig nanoműholdas megoldásokat hozott magával az ázsiai partnereknek.

Az ARWORKS és az Appentum bemutatták a délkelet-ázsiai védelmi ipar iránt érdeklődő döntéshozóknak, hogy milyen virtuális térben zajló képzési és kiterjesztett valóságba átnyúló tréninglehetőségeket tud kínálni a magyar XR-technológia. Az Extended Realityvel foglalkozó magyar cégek innovációs lehetőségeit támogató XR-Szövetség elnöke, a Védelmi Innovációs és Kutatóintézet szakértője is kint volt az eseményen, és tárgyalást folytatott a thai-magyar innovációs együttműködési lehetőségekről.

vex3

A VEX standját a thai védelmi miniszter, Sutin Klungsang és a cseh védelmi miniszterhelyettes mellett meglátogatták az indonéz, a pakisztáni és a malajziai védelmi minisztériumok államtitkárai is. Számos katonai vezető érdeklődött a magyar gyártású védelmi ipari eszközök iránt, Thaiföldről, Vietnámból és Bangladesből, és egyéb ASEAN országokból is. A kiállításon négy nap alatt több mint 480 cég vett részt 47 országból. A thaiföldi rendezvény 23 ezer látogatót és 350 hivatalos delegációt fogadott.

A Magyar Védelmi Exportügynökség egyik legfontosabb feladatának tekinti partnervállalatainak, egészében a magyar védelmi ipar teljesítményének bemutatását és jó hírének terjesztését a világban. A VEX támogatja partnerei Európán kívüli exporttörekvéseit a távol-keleti, afrikai és dél-amerikai piacokon is. A jövő évi kiállítások során a Magyar Védelmi Exportügynökség partnervállalatai újra nemzeti standon mutathatják be képességeiket Ázsiában, a párizsi Eurosatoryn és más nemzetközi védelmi ipari kiállításokon!

vex1