Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonák hozták idén is az ország karácsonyfáját

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László, Kormány Gábor, Székely Imre |  2023. november 27. 12:12

Megérkezett az ország karácsonyfája Budapestre. A 24 méter magas, több mint 3 tonnás fenyő a Magyar Honvédség közreműködésével Hajdúszoboszlóról indult útnak, hogy a Kossuth tér dísze legyen az ünnepekre.

A fenyő biztonságos szállítását – mint 2008 óta minden évben – a Magyar Honvédség végezte, ezúttal az MH Anyagellátó Raktárbázis és az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Művelettámogató Zászlóalj katonái segítségével.

Tizenhét jelölt közül választották ki az ország karácsonyfáját, amit Hegedűs Imréné Agárdi Zsuzsa negyven éve, 1983-ban ültetett el Hajdúszoboszlón a családi ház kertjében. „Nagyon szép, biztos gyönyörű lesz az Országház előtt is” – búcsúzott el tőle meghatódottan korábbi gazdája.

Hajdúszoboszlón egész napos munkát igényelt a méretes fenyő biztonságos kivágása és óvatos raklapra helyezése. „A katonákkal konzultálva megpróbáljuk finoman elhelyezni, nehogy megsérüljön. A maga 19 méteres magasságával rendkívül körülményes és precíz szállítást igényel, közel 10 méteres legszélesebb koronaátmérőjével, illetve 3,2 tonnás súlyával” – nyilatkozta Fegyverneki Máté, püspökladányi tűzoltó főtörzsőrmester, a munkálatok irányítója.

KG_20231126_hajduszoboszlo_orszagfa_007

A katonák a katasztrófavédelem és a tűzoltóság helyi erőivel kiegészülve először egy daru segítségével nyergesvontatóra helyezték, majd hevederekkel és hálóval rögzítették a terebélyes rakományt. „A fa különleges mérete miatt nagyon oda kell figyelnünk, hogy megfelelő legyen a rögzítés és az alátámasztás, hogy az autópályán keresztül vezető út során se sérüljenek az ágai” – mondta Monzinger András hadnagy, az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Művelettámogató Zászlóalj törzstámogató szakasz szakaszparancsnoka.

A honvédség szakemberei és speciális járművei kereken másfél évtizede felelnek az ország karácsonyfájának Budapestre szállításáért, az évek során kellő rutint szereztek a feladat végrehajtásában. Idén enyhe havazás közepette indult a szerelvény a fővárosba, aminek útját a rendőrség biztosította. A gyönyörű, mélyzöld fenyő végül hajnali 3 óra 25 perckor érkezett az Országház elé, s hét óra múlva, fél 11-kor állt újra lábra a Kossuth téren, a kellemetlen télire forduló időjárás ellenére a faállítást csoportokban, kitartóan figyelő, fényképező turisták tetszését azonnal elnyerve.

A 2008 óta élő hagyománynak megfelelően a hajdúszoboszlói fenyő Advent kezdetétől egészen január 6-ig díszíti majd az ország „főterét”. Vízkereszt után feldarabolják és tűzifaként feldolgozva rászoruló családok között osztják majd szét.