Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogy baj esetén számíthassunk a katonákra

Hiánypótló fejlesztés a katasztrófavédelem terén

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Kormány Gábor |  2023. november 23. 17:18

„A finanszírozott eszközök révén a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi képességének hiánypótló fejlesztése valósult meg” – hangsúlyozta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) III. projektzáró rendezvényén, az MH Anyagellátó Raktárbázis budapesti objektumában, november 23-án.

„A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése III.” című projekt ünnepélyes zárórendezvényén dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett: „a Magyar Honvédség feladata, hogy a rendelkezésére álló speciális eszközökkel, illetve a haderő képességeivel hozzájáruljon a biztonságérzet növeléséhez.” Hozzátette: az ország minden állampolgárának éreznie kell, hogy baj esetén biztosan számíthat a magyar katonákra.

A helyettes államtitkár felhívta arra is a figyelmet, hogy „a Magyar Honvédség elsődleges feladata és alaprendeltetése mellett, a katasztrófavédelmi beavatkozó erők részeként, arra is hivatott, hogy országszerte létrehozott, kiképzett és felszerelt munkacsoportjai szükség esetén intézkedjenek.” A program jelentősége kapcsán kiemelte: a több, mint négymilliárdos beruházás révén lehetővé vált a honvédség katasztrófavédelmi képességének hiánypótló fejlesztése.

KG_20231123_anyagellato_katasztrofavedelem_czermann_007

Barkó István alezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis megbízott parancsnoka hangsúlyozta: „mindannyian tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a Magyar Honvédség egyik kiemelkedő, alaprendeltetésébe tartozó, jogszabályok által rögzített feladata, hogy közreműködjön a katasztrófák elleni védekezésben.”

Emlékeztetett a 2010-es árvízre, illetve a vörösiszap-katasztrófára, amelyeknek kezelésében és felszámolásában a Magyar Honvédség erői nagy számmal vettek részt.

Barkó István alezredes, az MH Anyagellátó Raktárbázis megbízott parancsnoka hangsúlyozta: „A Magyar Honvédség egyik kiemelkedő, alaprendeltetésébe tartozó, jogszabályok által rögzített feladata, hogy közreműködjön a katasztrófák elleni védekezésben.”

KG_20231123_anyagellato_katasztrofavedelem_czermann_010

A rendezvény zárásaként Rábel Gábor alezredes, az MH Logisztikai Támogató Parancsnokság beszerzéstámogató főnöke bemutatta a KEHOP III. ütemében beszerzett eszközöket, kiemelve azok katasztrófavédelemben való alkalmazhatóságát. Elhangzott: a program részeként a Kaposvár, Szentes, Hódmezővásárhely és Debrecen helyőrségekben települt katasztrófavédelmi csoportokhoz összesen 31 különféle technikai eszköz érkezett. Köztük földmunkagép-szállító szerelvények, úthengerek, rakodó földmunkagépek, közepes teljesítményű univerzális műszaki gépek, lánctalpas exkavátorok és buldózerek, illetve autódaruk.

Kapcsolódó cikkek