Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sikeresen zárult az Adaptive Hussars 23 többnemzeti hadgyakorlat

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, Horváth Sztaniszláv |  2023. november 23. 14:54

Közel 6000 fő, 47 katonai szervezet részvételével lezárult hazánkban a harminc éve nem látott méretű és komplexitású Adaptive Hussars 23 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat, amelynek keretében sikeresen vizsgázott mind a Magyar Honvédség, mind a védelmi igazgatás – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

16_DSF6085-Enhanced-NR másolat

A hadgyakorlatot azért rendelte el a miniszter, hogy a magyar haderő védelmi képességét teszteljék, hiszen a veszélyek korában – amikor háború, migráció és azzal együtt terrorizmus fenyegeti Európát – Magyarország biztonsága az első.

Az Adaptive Hussars 23 elnevezésű, négy NATO-tagállam katonái részvételével megtartott 9 napos többnemzeti hadgyakorlat keretében „megmozdult az egész katonai rendszer” – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„Az ország védelmi rendszerét 5 vármegyében és 40 helyszínen, mintegy 6 ezer fő és 700 technikai eszköz mozgatásával sikerült tesztelni. A katonák jelen voltak földön, vízen és levegőben, a haderő gyakorlatilag egész héten háborús üzemmódban működött” – közölte a honvédelmi miniszter. „A gyakorlat célja az volt, hogy megismerjük és leteszteljük, hogyan reagál a magyar haderő a kiszámíthatatlan helyzetekre” – húzta alá.

ADHU-23 Sajtótájékoztató KLAC8838 másolat

Szalay-Bobrovniczky Kristóf jelezte, hogy a váratlan incidensekkel is végrehajtott nemzetközi gyakorlat részeként például egy szimulált akció miatt kellett vadászgépeket Kecskemétről Sármellékre telepíteni.

„Itt a katonák lepróbálták, hogy hogyan tudják az üzemanyag-ellátást, mint legfontosabb logisztikai feladatot biztosítani egy esetleges terrorfenyegetés esetén” – tette hozzá.

Kitért arra, hogy eredményesen integrálták az ország területén települt NATO erőket a védelmi műveleteikbe, illetve sikeresen felkészültek a szövetség védelmünkre kirendelt erőinek fogadására és velük együttműködésben a védelem megszervezésére.

LANDCOM PKH érkezése és látogatása az eVA BG nél KLAC1472 másolat

A miniszter elmondta: sikerült eredményesen együtt alkalmazni az aktív és tartalékos képességeket, ugyanakkor úgy látja, hogy a 500–600 tartalékos részvételével lezajlott védelmi képességek tesztelése rámutatott arra, hogy a jövőben javítani és egyszerűsíteni kell a tartalékosok „behívásán”. A tárca ezért párbeszédet kezdeményez a munkaadói oldallal is annak érdekében, hogy a jövőben a tartalékosok gyakorlatokon történő részvételét megkönnyítsék.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: bár a gyakorlat tanulságainak elemzése még folyamatban van, az már most megállapítható, hogy az ország védelmi rendszere fejlődik, és képes betölteni létfontosságú szerepét a dinamikusan változó biztonsági környezetben.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye

TUN_5642 másolat