Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rakéták Franciaországnak diszkontáron

Szöveg: Háború Művészete |  2008. február 7. 12:56

Franciaország néhány száz amerikai gyártmányú Hellfire II típusú, tank elleni rakétát szerez be, amelyeket Tiger típusú harci helikopterekhez használnak majd. A fegyvereket ugyanazon az áron vásárolja meg a francia fél, mint amennyit az amerikai hadsereg, a US Army fizetett értük.

A Lockheed Martin Franciaországgal történő tárgyalásai során az amerikai hadseregnek kidolgozott árakat használt – nyilatkozta John Ward, a Lockheed Martin alelnöke. Az amerikai hadsereg rendelkezik egy opcióval, amely értelmében 439 Hellfire rakétát vásárol közel harmincmillió dollár értékben. Az opció kihasználásával együtt több mint négy és fél ezer rakétát rendelt meg a US Army háromszázmillió dollár értékben. Az extra kedvezményt az amerikai hadseregnek, haditengerészetnek, tengerészgyalogságnak és Nagy-Britanniának ajánlották fel.

Franciaország vásárlása ugyanezzel az opcióval jött létre. A US Army felhatalmazta a Lockheed Martint, hogy ajánlja fel a francia tárgyalófélnek a nekik adott árat a Hellfire rakéták beszerzéséről szóló tárgyalásokon. A napokban bejelentett alku értelmében Franciaország kétszázharminc Hellfire II típusú tankellenes rakétát vesz, amelyeket 2011-ben adnak át, és 2012-ben rendszeresítenek.