Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rasmussen Koszovóban: a létszámcsökkentés elhalasztva

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 12. 8:16

A NATO elhalasztotta koszovói kontingense létszámának csökkentését, mert úgy ítéli meg, hogy a volt szerb tartomány északi részén még mindig konfliktusveszélyes a helyzet – jelentette be július 11-én, szerdán a szervezet pristinai látogatáson járó főtitkára, és egyúttal fölszólította Oroszországot, hogy vegye ki a részét a szíriai konfliktus politikai megoldásának megtalálásában.

„Egyelőre elhalasztottuk a döntést arról, hogy folytatjuk a KFOR katonai létszámának csökkentését. Mivel a helyzet Észak-Koszovóban most is konfliktusveszélyes, fenn kell tartanunk a jelenlegi 5-6000 fős létszámot" – mondta Anders Fogh Rasmussen újságírók előtt.
A feszültség különösen Koszovó északi részén nagy, ahol a szerb lakosok többségben vannak az albánokkal szemben. Az utóbbi egy évben több incidens történt ott.

Az 1998–99-es koszovói háború miatt a NATO több tízezer katonát vezényelt az akkor még Szerbiához tartozó területre, 2010 óta azonban fokozatosan 15 ezerről 6 ezerre csökkentette létszámukat, és azt tervezte, hogy az idei év végén már csak 2500 főt állomásoztat ott.

A szíriai helyzettel kapcsolatban Rasmussen kijelentette: „Oroszországnak felelőssége van a politikai megoldás megtalálásában és abban, hogy latba vesse befolyását Damaszkuszban a politikai megoldás elősegítésére". Felszólította az „összes nemzetközi tényezőt, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a hatpontos Annan-terv keresztülvitele érdekében".

„Úgy tekintek erre, mint a lehető legjobb alapra, amelyen a szíriai problémák politikailag megoldhatók" – tette hozzá.

Oroszország közölte, hogy nem tartja magát a nyugati hatalmak által Szíria ellen bevezetett fegyverszállítási embargóhoz, és bejelentette, hogy leszállítja azokat az új légvédelmi rendszereket és más katonai berendezéseket, amelyek a már megkötött szerződéseiben szerepelnek. Hozzátette viszont, hogy mindaddig nem köt új védelmi szerződéseket Szíriával, amíg az országban nem stabilizálódik a helyzet.

CímkékKFORKoszovó