Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendhagyó kihelyezett szakmai továbbképzés Szolnokon

Szöveg: Péter János alezredes | Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis |  2021. szeptember 22. 14:48

A jelenleg még két helyőrségben, Budapesten és Székesfehérváron települő Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség (MHP KIKCSF) állományának tartottak szakmai továbbképzést szeptember 15-16. között, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

10_beszállás az útvonal feladatra készülő Mi-17-be

A továbbképzés elsődleges célja a csoportfőnökség állományának összekovácsolása, amire az utóbbi időben a COVID-19 vírushelyzet miatt nem volt lehetőség. A foglalkozás a 2021. évi feladatok előzetes értékelésével kezdődött, majd pontosították a 2021. év hátralévő fő kiképzési feladatait. A továbbképzés helyszínének kiválasztásakor figyelembe vették, hogy a csoportfőnökség állománya betekintést nyerjen a Magyar Honvédség Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programja keretében beszerzett forgószárnyas repülőtechnikai eszközök képességeinek kialakításába és a repülőkiképzés rendjébe.

A helikopterbázison dr. Bali Tamás ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bázisparancsnok-helyettese tartott előadást a helyőrség történetéről, a katonai szervezet rendeltetéséről, feladatáról, kifejtve a haderőfejlesztés keretében beszerzett forgószárnyas repülőtechnikai eszközök képességeit, kiképzés rendjét.

1_Előadás a szolnoki helikopter bázisról

A bázisparancsnok-helyettes előadását követően Lökösházi Béla alezredes, a Szakkiképzési és Kiképzésellenőrzési Főnökség kiemelt főtisztje tartott előadást a tüzérség vonatkozásában az új képességek kialakításának kihívásairól, valamint a kiképzésben is szükséges szemléletváltásról.

Dr. Lippai Péter dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke elmondta: „a rendhagyó kihelyezett továbbképzés szervezése során az volt a szándék, hogy az általános kiképzéssel és a gyakorlattervezéssel foglalkozó állomány mélyebb betekintést kapjon a forgószárnyas repülőtechnikán folyó szakkiképzésbe. A továbbképzés során lehetőség nyílt az állomány részére, hogy a felkészítések, kiképzések folyamán alkalmazott szimulátor technikai eszközöket a gyakorlatban is kipróbálja.”

6_az ajtólövészek munka közben

A továbbképzés második napja az MH Béketámogató Kiképző Központ sportpályáján reggeli sportfoglalkozással indult, amelyet a 2021. évben végrehajtott fő kiképzési feladatainak előzetes értékelése követett, illetve az esztendő hátralévő feladatait pontosította dr. Lippai Péter dandártábornok. A nap további részében a résztvevők a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba látogattak, ahol - szakmai idegenvezetéssel egybekötve – megismerkedtek az egykori repülőtechnikai eszközök roncskutatásának a történelmével, valamint a Magyar Honvédségben valaha alkalmazott technikai eszközökkel. A RepTár remek alkalmat biztosított a Magyar Honvédségnél korábban rendszeresített repülő eszközök harcászati-technikai adatai, harci alkalmazása és képességeik összevetésére a jelenleg rendszeresített repülő eszközökkel.