Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendőrbuszt gyújtottak fel a thaiföldi tüntetők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 14. 10:27

A bangkoki vörös inges tüntetők felgyújtottak pénteken egy rendőrségi buszt, miután a hadsereg körbezárta őket abban a negyedben, amelyet két hónapja megszállva tartanak – közölte egy fotóriporter. Közben a katonák sorfala közelített a tüntetők felé. Lövések voltak hallhatók, de egyelőre nem tudni, ki adta le őket.

A katonák ezután gumilövedékekkel – más forrás szerint éles lőszerrel is – lőttek a hírek szerint mintegy kétezer kormányellenes tiltakozóra a Szuan Lum éjszakai bazárban. Korábban könnygázt vetettek be a vörös ingesek ellen.
Egy szemtanú arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, hogy a Lumpini parki rendőrőrs előtt látott egy rendőrt, amint több lövést adott le a körzetet lezárni igyekvő katonákra.
Az AP hírügynökség fotósa látta, hogy egy csoport felgyújtott egy rendőrségi buszt, majd visszavonult, amint a tűzoltók kiérkeztek oltani a lángokat. A közelben egy metróállomás van, amelyet még csütörtökön lezártak. Ugyancsak bezárt a körzetben több nagykövetség: az amerikai, a japán, a brit és a holland.

A tüntetők, akik körülbelül 3 négyzetkilométernyi területet tartanak elfoglalva el a belvárosban, továbbra is hangoztatják, hogy kitartanak, amíg a kormány le nem mond, és ki nem írják az előre hozott választásokat.
A védelmi miniszter közlése szerint a katonai művelet célja az, hogy tárgyalásokra kényszerítsék a vörös ingesek vezetőit.

1595901918

Nem zár be a magyar nagykövetség Bangkokban

Nincs ok arra, hogy a magyar nagykövetség bezárjon a thaiföldi fővárosban, Bangkokban – mondta pénteken Balogh András nagykövet telefonon az MTI megkeresésére.
Elmondta, hogy a fővárosban immár két hónapja tartó összetűzések elsősorban azoknak a külképviseleteknek a munkáját érintik, amelyek közvetlenül ezeken a területeken vagy a közvetlen közelükben vannak.

„Mi úgy látjuk, semmi nem indokolja azt, hogy fölfüggesszük a munkánkat, tehát ebből következően rendelkezésre állunk a magyar és nem magyar állampolgároknak" – jelentette ki a nagykövet. A bangkoki zavargásokkal kapcsolatban magyar állampolgárok még nem fordultak segítségért a képviselethez – tette hozzá.