Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Rendszerbe áll az új, indiai fejlesztésű torpedó

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. augusztus 21. 11:35

India gazdasága és ipara gyorsan fejlődik, ugyanakkor híres arról, hogy az állami fegyverbeszerzések és fejlesztési programok rendkívüli módon évekig, sőt akár évtizedekig elhúzódnak. A jelek szerint az új Varunastra típusú torpedó, amely nevét a hindu mitológia vízistenének Varunának félelmetes fegyveréről kapta, a kivételek közé tartozik.

varunastra

A torpedó tervezett rendszeresítését még 2016 júniusában jelentette be Manohar Parrikar, akkor hivatalban lévő védelmi miniszter. Magát a fejlesztést a két legfontosabb állami fenntartású védelmi kutatóintézet, a Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO), valamint a Naval Science and Technological Laboratory (NTSL) végezte a flotta megbízásából, a gyártást pedig az ország egyik legfontosabb fegyvergyára, a Bharat Dynamics Limited (BDL) végzi, amellyel 2019 júniusában kötötte meg a 170 millió dollár értékű szerződést a védelmi minisztérium.

A Varunastra a nehéz torpedók közé tartozik, így átmérője 533 milliméter, hossza 8 méter, teljes tömege pedig 1,5 tonna, ebből 250 kilogrammot tesz ki a nagy feszítőerejű robbanótöltet, amely tengeralattjárók ellen a leghatékonyabb. Meghajtását egy nagyteljesítményű elektromos motor biztosítja, amelynek áramellátását egy 250 kilowattos ezüst-oxid-cink akkumulátor biztosítja. Sebessége eléri a 40 csomót (körülbelül 74 kilométer/óra), hatótávolsága pedig a 40 kilométert.

A torpedó, amelynek maximális bevetési mélysége körülbelül 400 méter, a jelenlegi legkorszerűbb típusokhoz hasonlóan huzalvezérlésű, de irányító rendszerének van autonóm üzemmódja is, így képes egy ideig cirkálásra és önálló célkeresésre is, amelyet a beépített aktív és passzív szonár tesz lehetővé. Újdonságnak számít, hogy a hírek szerint GPS helymeghatározó rendszerrel is felszerelték.

A Varunastra első 73 legyártott példányát az indiai haditengerészet Delhi, Kolkata és Rajput-osztályú rombolóin, Kamorta-osztályú korvettjein, valamint Talwar-osztályú fregattjain rendszeresítik. A DRDO mérnökei 2018-ban elkezdték a szovjet/orosz eredetű Kilo-osztályú tengeralattjárókról indítható, némileg módosított verzió fejlesztését is.

A BDL egyelőre az indiai flotta igényeinek kielégítésére törekszik, de az új fegyvert felajánlották már Vietnám számára is, így valószínűleg ott is rendszeresítésre kerül majd és valószínűleg máshova is exportálják, ha lesz rá kereslet.